
Niciun iubitor de caini nu-si doreste sa vada un catel bolnav. Cu toate acestea, insa, boli la caini exista, nu sunt putine si fac victime.
Vestea buna este, insa, ca majoritatea bolilor canine pot fi, fie preintampinate, fie diagnosticate din timp si tratate.
De aceea, daca ai in grija cel putin un patruped, este vital sa stii ce boli ale cainilor exista, care sunt simptomele pe care fiecare afectiune le manifesta, cum sa previi aparitia acestor boli la caini, dar si ce masuri de tratare trebuie luate.
ATENTIE!
Informatiile prezentate in acest articol nu tin loc de consultatia si examinarea medicala de specialitate! Te rugam sa ai, in fiecare moment, in vedere faptul ca:
- Medicul veterinar este principala autoritate care iti poate oferi sfaturile de preventie cele mai sigure
- Medicul veterinar poate localiza in cel mai corect mod simptomele unei boli la caini
- Veterinarul poate oferi diagnosticul corect si iti poate recomanda cea mai eficienta strategie de tratare a unei afectiuni canine.
Boli la caini, de la A la Z
A
Artrita la caini
Artrita canina reprezinta starea patologica a articulatiilor unui catel. De cele mai multe ori, artrita afecteaza cainii batrani.
Artrita se manifesta la caini prin inflamatia tesutului articular si, pe laga durerile si disconfortul pe care le produce catelului, principala problema este limitarea mobilitatii membrelor.
Aspergiloza la caini
Aspergiloza canina este provocata de ciuperca numita Aspergillus, care se gaseste cel mai frecvent in material vegetal in stare de descompunere, frunze uscate si gramezi de compost.
In general se manifesta la patrupezii care au un nas lung, de sex masculin.
Cainele afectat de Aspergiloza prezinta simptome precum curgeri si sangerari nazale, stranut si, in unele cazuri, depigmentarea suprafetei nasului.
Aritmia cardiaca la caini
Aritmia cardiaca reprezinta o tulburare in activitatea electrica a inimii catelului. Cu alte cuvinte, aritmia poate provoca fie o frecventa mai rapida, fie mai lenta, de batai ale inimii.
Aceasta disfunctie poate provoca reducerea fluxului sangvin, modificari ale tensiunii arteriale, insuficienta cardiaca si chiar lesin.
Abcesul dentar la caini
Abcesul dentar apare la caini atunci cand dantura patrupedului nu este ingrijita si se poate manifesta destul de ingrijorator, in cazurile grave.
Abcesul se manifesta sub forma de infectie purulenta la nivelul radacinii dintelui, observabila la nivelul gingiei.
In cazul molarilor, insa, abcesului se manifesta mult mai grav, ajungandu-se la producerea unor fistule (infectia purulenta ajunge la suprafata pielii), din cauza radacinilor foarte lungi ale acestor tipuri de dinti.
B
Boala parodontala
Parodontoza la caini se manifesta prin halena, gingii rosii si inflamate, rani pe suprafata fetei, a mandibulei sau a gurii, depunere vizibila de tartru.
De asemenea, scaderea apetitului si scapatul hranei din gura sunt simptome care indica manifestarea bolii parodontale la catel.
Daca nu este tratata la timp, parodontoza poate provoca deteriorarea tesutului osos, a gingiilor si, in cazuri grave, infectia poate afecta organele interne ale patrupedului.
Babesioza la caini
Babesioza este o infectie grava provocata de un parazit din genul Babesia,. Acesta se transmite prin intermediul unei capuse sau prin transfuzii de sange infectat.
Babesioza este o boala la caini mortala, daca nu se intervine rapid in tratarea ei, provocand anemie severa, prin distrugerea globulelor rosii din sangele cainelui.
Botulism la caini
Botulismul reprezinta o forma severa de intoxicatie alimentara, cauzata de o toxina produsa de bacteria Clostidrium Botulinica.
Toxina afecteaza sistemul nervos periferic, impiedicand transmiterea impulsurilor de la terminatiile nervoase, catre muschi.
Astfel, survine paralizia flasca (muschii membrelor nu se mai contracta, iar catelul nu se mai poate tine pe picioare).
Borelioza / Boala Lyme la caini
Boala Lyme este o afectiune parazitara, une dintre cele mai periculoase boli la caini, deseori fatala. Este cauzata de Borrelia Burgdorferi, o bacterie din categoria spirochetelor.
Borelioza, asa cum mai este cunoscuta boala Lyme, se transmite prin muscatura de capusa si se manifesta prin distrugerea celulelor rosii din sange, cauzand anemie hemolitica.
Blastomicoza
Blastomicoza la caini este o afectiune provocata de ciuperca Blastomyces Dermatidis.
Sporii acestei ciuperci patrund in plamanii catelului prin caile aeriene, provocand, initial, o infectie pulmonara. Ulterior, netratata, infectia se poate raspandi in intreg organismul patrupedului.
Boala Addison la caini
Boala Addison mai este cunoscuta sub numele de Hipoadrenocorticism si reprezinta o deficienta a glandei suprarenale, care produce hormonii corticosteroizi.
Cainii din rasa Poodle, Cainele de Apa Portughez, Collie si Nova Scotia Duck-Tolling Retriever sunt printre cei mai afectati de aceasta boala.
Boala Cushing
Sindromul Cushing mai este cunoscut sub denumirea de Hiperadrenocorticism si presupune o secretie excesiva de cortizol.
Factorii care determina dereglarea glandei suprarenale, in acest caz, pot fi:
- de origine endocrina: tiroidieni (medicatie excesiva, saruri de iod, inflamatii, etc.) sau hipofizari.
- de origine nervoasa: excitatii nervoase grave, formatiuni tumorale, encefalite, etc.
C
Coronaviroza canina
Coronaviroza canina este o afectiune intestinala foarte contagioasa. Se transmite prin contact cu fecale infectate si se raspandeste de la caine la caine, atunci cand se adulmeca sau cand se joaca impreuna.
Afectiunea este provocata de Coronavirus, un virus specific tuturor cainilor, atat domestici, cat si salbatici.
Cardimiopatia dilatativa la caini
Cardimiopatia dilatativa este una dintre cele mai des intalnite boli cardiace de caini, in special la cainii de talie mare.
Afectiunea se manifesta, in principal, prin dilatarea si alterarea functiei ventriculare stangi a inimii, sau a ambelor ventricule.
Colapsul traheal
Colapsul traheal este o afectiune care se manifesta prin tuse seaca si accelarata, agitatie si sete permanenta.
Colapsul traheal la caini apare ca urmare a slabirii cartilajului traheal.
Colita la caini
Colita reprezinta fenomenul de inflamare a colonului. Poate fi cauzata de o bacterie, de paraziti sau chiar de stres.
Inflamarea colonului are ca simptome prezenta unei mucoase specifice sau a sangelui la nivelul anusului. In cazuri grave, cainii pot vomita sau pot avea un proces de defecare anormal: constipatie sau diaree.
Cistita
Cistita este o boala grava la caini, specifica cu precadere femelelor, care afecteaza vezica urinara, uretra si rinichii.
Deseori, aceasta afectiune este provocata de activitatea microorganismelor patogene. Acestea sunt prezente in permanenta in uretra, insa, in mod normal, sunt spalate de urina.
Insa, atunci cand catelul este nevoit sa-si reprime nevoia de a urina, sufera de hipotermie sau este stresat, aceste microorganisme se reproduc in mod accelerat si intra in vezica.
Constipatia la caini
Cainii care sufera de constipatie se regasesc in imposibilitatea de a defeca normal si regulat.
Pentru caini, defecarea are loc, in mod normal, de 2 ori pe zi. Atunci cand se instaleaza constipatia, insa, catelul nu mai poate defeca deloc, are dificultati mari in acest proces sau produce fecale foarte dure.
Cancer la caini
Chiar daca exista zeci, poate sute de boli de caini, cancerul ramane prima cauza a mortalitatii la cainii cu varsta de +10 ani.
Principalele simptome de prezenta a cancerului la caine sunt fie un nodul sau un cucui, fie o rana care nu se vindeca, orice tip de umflatura, umflarea unui os, sangerare anormala, etc.
D
Displazia de sold la caini
Displazia de sold reprezinta una dintre cele mai comune probleme ortopedice la caini. Aceasta afectiune se manifesta cu precadere in cazul raselor de caini mari.
Cand spunem Displazie de sold la caini ne referim la o afectiune soldului, in care capatul femurului nu se mai imbina corect in cavitatea sa. Acest fenomen face ca articulatia sa se dezvolte anormal.
Demodecia canina
Demodecia canina este o boala de piele parazitara, provocata de Demodex Canis.
Afectiunea are caracter infectios, insa este putin contagioasa.
Parazitii se dezvolta incontrolabil pe radacinile de par si pe glandele sebacee, dezvoltand doua forme de manifestare a bolii:
- o forma uscata: zone rosiatice, scuame fine, exces de secretii uleioase, miros neplacut, descuamare.
- o forma umeda: piele edematiata si dureroasa, postule cu puroi, leziuni, miros neplacut.
Dermatita atopica canina
Dermatita atopica canina este o afectiune cutanata comuna animalelor de companie. Aproximativ 10% dintre caini sunt afectati.
Boala se manifesta ca o predispozitie mostenita de a dezvolta alergii, ca urmare a expunerii repetate la un alergen.
Dermatita piotraumatica
Dermatita piotraumatica este intalnita cu precadere la cainii cu par lung si blana deasa, fiind una dintre acele boli de caini cu evolutie acuta.
Primele simptome ale Dermatitei piotraumatice nu sunt vizibile. Ele apar pentru prima data sub forma de leziuni primare. Acestea sunt autoprovocate de catre caine, prin lins insistent, scarpinat si muscarea repetata a unor regiuni cutanate dureroase sau pruritice.
Ulterior apar ranile, peste care se suprapune, apoi, infectia bacteriana.
Dermatita alergica la purici
Dermatita alergica la purici este una dintre cele mai comune alergii la caini. Aceasta este provocata de muscaturile puricilor si, in special, de saliva acestora.
Afectiunea provoaca mancarime accentuata si predispozitii fata de dezvoltarea infectiilor cutanate.
Dirofilarioza cardiopulmonara
Dirofilarioza afecteaza cainii prin prezenta speciei de vierme Dirofilaria Immitis in cordul drept si in artera pulmonara a patrupedului.
Infestarea cainelui se realizeaza prin intepatura tantarilor purtatori.
Simptomele acestei afectiuni se manifesta prin insuficienta cardiaca, tulburari nervoase si probleme ale pielii.
Diabetul zaharat la caini
Diabetul este o boala cronica de care pot suferi nu numai oamenii, ci si cainii deopotriva. Aceasta afectiune nu poate fi vindecata, insa exista numeroase metode prin care poate fi tinuta sub control.
Diabetul zaharat este cea mai comuna forma de diabet la caini. Se manifesta printr-un dezechilibru al modului in care organismul catelului converteste mancare consumata in energie.
Disfunctia cognitiva la caini
Disfunctia cognitiva la caini este similara cu boala Alzheimer la oameni.
La caini, disfunctia cognitiva se manifesta printr-o serie de schi bari la nivelul creierului.
Acestea duc la o scadere a abilitatilor mentale asociate proceselor de gandire, recunoastere, memorie, dar si a abilitatilor comportamentale dobandite.
Dilatatia si torsiunea gastrica la caini
Dilatarea si torsiunea gastrica reprezinta doua boli la caini complementare. Dilatatia se intampla atunci cand stomacul cainelui se umple cu gaze, mancare sau fluide, crescand in dimensiuni. Odata dilatat, stomacul cainelui tinde sa se roteasca in jurul axei sale, survenind, astfel, torsiunea gastrica.
E
Epilepsia canina
Epilepsia canina se manifesta printr-o predispozitie crescuta a patrupedului de a dezvolt a atacuri convulsive epileptice.
Acestea sunt provocate de alterarea balantei dintre activitatea excitatorie si activitatea inhibatorie cerebrala.
Acest fenomen produce o crestere a excitabilitatii neuronale sau a pierderii capacitatii inhibatorii a celulelor nervoase.
Erlichioza la caini
Erlichioza este o afectiune provocata de parazitul Erlichia, un microorganism care traieste in celulele sangvine ale diferitelor gazde.
Parazitul migreaza de la o gazda la alta, folosind capusele drept vehicul. Combaterea acestui microorganism este extrem de dificila, deoarece majoritatea antibioticelor nu patrund in ineriorul celulelor.
Exista 3 forme de manifestare a Erlichiozei:
- acuta
- subclinica
- cronica
Enterita la caini
Enterita este o afectiune inflamatorie care se manifesta in tractul intestinal.
Principala manifestare clinica este diareea, una dintre cele mai intalnite tulburari de tranzit ale cainilor.
Alte simptome frecvente ale Enteritei sunt febra, voma, deshidratare, dureri abdominale si modificari ale starii generale a catelului.
F
Foliculita la caini
Foliculita la caini este o dermatita de natura bacteriana, una dintre acele boli la caini care se manifesta mai ales la patrupezii cu blana scurta.
Principala caracteristica a foliculitei este aspectul de „blana mancata de molii”, datorat zonelor afectate de alopecie (lipsite de par, care a cazut) de la nivelul toracelui, a zonei dorso-lombara si in partea ventrala a abdomenului.
Furunculoza la caini
Furunculoza la caini se manifesta prin inflamatia purulenta a glandei sebacee, a foliculului de par si a tesutului subcutanat.
Afectiunea este provocata de microflora stafilococica care traieste la nivelul pielii.
G
Glaucomul la caini
Glaucomul este o afectiune extrem de periculoasa pentru caini.
Aproximativ 40% dintre cazurile diagnosticate cu glaucom duc la pierderea definitiva a vederii cu acel ochi, intr-un an.
Afectiunea se manifesta printr-un dezechilibru al presiunii la nivelul ochiului afectat, determinat de o dereglare a ritmului fluxului de fluide care mentin, in mod normal, presiunea in parametri normali.
Gastrita la caini
Gastrita la caini este o afectiune care se manifesta prin inflamarea membranei mucoase de la suprafata peretilor stomacului.
Cele mai frecvente simptome ale acestei boli la caini sunt:
- durerea de stomac
- refuzul de a manca
- reducerea poftei de mancare
- greata
Granuloamele de lingere
Boala este intalnita cu precadere la cainii de talie mare si este, adesea, provocata de alta afectiune a pielii.
Granuloamele de lingere sunt zone specifice la nivelul pielii, preponderent la nivelul membrelor, afectate de prurit.
Din cauza faptului ca patrupedul se linge si rontaie aceste zone, pielea se inroseste, cade parul si apar rani deschise.
H
Herpesviroza canina
Herpesviroza este o boala infectioasa care se manifesta preponderent la puii de caine cu varsta mai mica de 3 saptamani, din cauza termoreglarii deficitare si a sistemului imunitar insuficient maturizat.
Herpesviroza canina este una dintre acele boli la caini rare, dar care are o rata de mortalitate extrem de mare.
Hepatita la caini
Hepatita este o afectiune contagioasa care afecteaza nu numai oamenii, ci si cainii. Manifestarea acestei boli este severa, chiar mortala in unele cazuri.
Hepatita la caini este cauzata de adenovirusul de tip 1 (CAV – 1), afectand mai ales cainii tineri si puii de caine nevaccinati.
Hepatita este pe lista de boli la caini pentru care exista un vaccin in schema de vaccinare obligatorie la caini.
Hipotiroidismul canin/la caini
Hipotiroidismul la caini se manifesta prin scaderea secretiei de hormoni tiroidieni, cauzata de inflamatia sau insuficienta progresiva a glandelor tiroide.
Deficitul de hormoni toridieni are ca efect scaderea activitatii metabolice, care afecteaza metabolismul la majoritatea organelor din corpul patrupedului.
Hipertiroidismul la caini
Spre deosebire de hipotiroidism, hipertiroidismul reprezinta o afectiune determinata, de aceasta data, de secretia excesiva de hormoni tiroidieni.
Hipertiroidismul afecteaza cel mai adesea cainii batrani (4 – 18 ani), de ambele sexe.
Histoplasmoza la caini
Histoplasmoza este o boala micotica, de care pot suferi atat oamenii, cat si cainii.
Aceasta boala afecteaza de obicei plamanii, dar poate avea si o forma generalizata. In cazul din urma, poate afecta ganglionii limfatici, ficatul, splina.
Hernia de disc la caini
Hernia de disc este una dintre cele mai frecvente patologii spinale intalnite la caini.
Aceasta afectiune se manifesta prin deplasarea discului intervertebral de la locul sau, anomalie patologica urmata de comprimarea maduvei spinarii.
I
Insuficienta cardiaca la caini
Insuficienta cardiaca reprezinta un sindrom care se manifesta ca urmare a unor disfunctii grave, manifestate in principal prin imposibilitatea sistemului cardiocirculator de a sustine o circulatie adecvata a sangelui.
Insuficienta renala la caini
Rolul rinichilor la caini este la fel cu cel pe care il au in cazul organismului uman: mentin concentratia de apa si sare din organism in limite normale, ajuta la echilibrarea tensiunii arteriale, la metabolizarea calciului si la mentinerea nivelului de fosfor, dar si la producerea unui hormon care i curajeaza producerea de celule rosii in sange.
De asemenea, rinichii eliberereaza anumite substante in sange, pe masura ce filtreaza deseurile organismului, pentru a fi eliminate ulterior sub forma de urina.
Ei bine, insuficienta renala este atunci cand rinichii nu functioneaza corect, astfel ca toxinele se acumuleaza in sangele cainelui, iar acesta se imbolnaveste.
Icter la caini
Icterul la caini se manifesta printr-o acumulare excesiva de pigment galben in sange si la nivelul tesuturilor, provocand ingalbenirea pielii, a gingiilor si a ochilor.
Acest pigment galben poarta numele de Bilirubina, un pigment biliar produs de celulele rosii sangvine. In mod normal, Bilirubina este excretata, insa acumularea ei excesiva in sange poate afecta grav ficatul, rinichii si tesutul cerebral al cainelui.
Infectii ale tractului urinar
O infectie bacteriala a tractului urinar afecteaza cel mai adesea vezica urinara a cainelui, manifestandu-se prin urinare frecventa care, uneori, este necontrolata, dar si prin semne de iritare a vezicii.
Incontinenta Urinara la caini
Incontinenta urinara reprezinta o afectiune specifica indeosebi cainilor batrani si se manifesta prin incapacitatea patrupedului de a-si mai controla in mod corect functia fiziologia specifica.
Un caine afectat de incontinenta urinara va prezenta simptome precum: urinare involuntara sau dificila.
J
Jigodia la caine/Maladia Carre
Jigodia la caini, denumita medical Maladia Carre, este o boala grava, cauzata de un virus, contagioasa si adesea fatala, care afecteaza in special puii de caini cu varsta intre 2 si 6 luni.
Acest virus se reproduce cel mai adesea in tractul respirator al cainelui, raspandindu-se ulterior, prin sange, in tot corpul.
Maladia Carre este pe lista de boli la caini pentru care exista un vaccin in schema de vaccinare obligatorie la caini.
L
Leptospiroza la caini
Leptospiroza este cauzata de infectia cu Leptospira, o bacterie raspandita in toata lumea prin sol si apa, transmisibila si la om.
Lactatia falsa la catele
Lactatia falsa apare la femele imediat dupa perioada menstruala, atunci cand aceasta este in calduri.
Aceasta dereglare e manifesta prin secretia in exces a prolactinei, care ajunge sa actioneze chiar si la nivelul sistemului nervos central, provocand, astfel, o psihoza catelei, dandu-i impresia ca este mama.
Limbrici la caini
Limbricii sunt un tip distinct de viermi intestinali care pot afecta cainele, provocandu-i voma, diaree, pierderi in greutate si alte simptome specifice.
Uneori, insa, prezenta limbricilor este asimptomatica, de aceea deparazitarea periodica a cainelui este necesara.
M
Mielopatia Degenerativa
Acest sindrom se manifesta prin deteriorarea, pana la pierderea, coordonarii membrelor posterioare la caine.
Aceasta disfunctie este cauzata de deteriorarea fasciculelor nervoase din maduva spinarii, fenomen ce afecteaza caile de comunicare dintre creier si extremitatile corpului.
Maladia von Willebrad la caini
Maladia von Willebrand defineste o tulburare a procesului de coagulare a sangelui, caracterizata printr-o concentratie plasmatica extrem de scazuta in lichidul sanvgin.
Aceasta tulburare poate cauza hemoragii severe la caini.
O
Otita la caini
Otita este o afectiune cronica care defineste inflamarea cronica a canalului auditiv al urechilor cainelui.
Afectiunea este determinata de marirea in exces a glandelor din canalul auricular, care ajung a produca ceara in exces, anomalie care forteaza pielea sa produca, la randul ei, tesut fibros in exces, ceea ce duce la infundarea canalului auditiv.
Orhita la caini
Orhita reprezinta inflamatia testiculelor cainelui, cel mai adesea ca urmare a unor traumatisme insotite de contuzii.
Cel mai adesea, in cazul orhitei cronice, se recurge la castrarea efectiva a cainelui.
Obstructia si inflamatia glandelor anale
Glandele anale (sau pungile anale) ale cainelui pot prezenta o serie de afectiuni, abcese sau infectii, din diferite motive.
Una dintre cele mai comune afectiuni ale pungilor anale este infundarea acestora, care poate da nastere unor complicatii destul de grave.
P
Panosteita la caini
Panosteita reprezinta o afectiune a oaselor, specifica cainilor tineri care sunt in plina dezvoltare. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute. Din fericire, panosteita are o evolutie limitata, procentul de recuperare fiind de 100%.
Piometrita la caini
Piometrita reprezinta stadiul cel mai avansat al unei infectii uterine la caini. Acest stadiu presupune acumularea de puroi in coarnele uterine si in uter.
Piodermita la caini
Piodermita este o boala infectioasa care se manifesta prin prezenta de inflamatii purulente la nivelul pielii. Zonele cele mai afectate de piodermita sunt cele expuse la un nivel ridicat de umiditate si de caldura, precum faldurile peribucale, zonele axilare, extremitatile memberelor, etc.
Paralizia la caini
Paralizia la caini este definita prin diminiarea sau incapacitatea sistemului nervos central de a mai coordona miscarile corpului. Simptomele de paralizie la caini variaza, determinate de diverse cauze si de ce cai ce comunicare ale nervilor sunt afectate.
Pancreatita la caini
Pancreatita este ce mai des intalnita afectiune a pancreasului la caini si reprezinta o inflamatie a acestui organ, responsabil cu producerea de enzime digestive si de insulina.
Pancreatita la caini este o extrem de pericoasa, deoarece inflamarea acestui organ determina varsarea enzimelor digestive din pancreas in organism peste cele mai apropiate organe (rinichii si ficatul), determinand corpul cainelui sa inceapa digerarea acestor organe.
Parazitii intestinali la caini
Parazitii intestinali reprezinta o cauza comuna a imbolnavirii cainilor si afecteaza toate rasele de caini, indiferent de varsta sau de talie.
Printre altele, parazitii intestinali pot provoca malnutritie, voma, diaree sau anemie si au potentialul de afecta inclusiv oamenii.
Parazitii externi la caini
Parazitii externi au capacitatea de a cauza boli grave, chiar fatale, atat pentru caini, cat si pentru oameni. Puricii si capusele sunt doar doi dintre cei mai cunoscuti parazitii externi cu are se poate confrunta cainele.
Parainfluenta la caini
Parainfluenta este un virus respirator extrem de contagios care poate aparea acolo unde exista un grup numeros de caini si este unul dintre principalii factori care pot determina aparitia tusei de canisa.
Parainfluenta este pe lista de boli la caini pentru care exista un vaccin in schema de vaccinare obligatorie la caini.
Pruritul cutanat la caini
Pruritul cutanat defineste scarpinatul in exces al cainelui, determinat de o serie de factori precum alergii, infectii, ciuperci si altele.
Parvoviroza
Parvoviroza este determinata de Parvovirusul de tip 2, un virus extrem de infectios care ataca tractul gastro-intestinal si sistemul cardiovascular.
Infectarea se roduce cel mai adesea prin ingerarea virusului care, odata ajuns in intestin, provoaca inflamatia acestuia.
Parvoviroza este una dintre afectiunile pentru care exista un vaccin in schema de vaccinare obligatorie la caini.
R
Rabia (Turbarea) la caini
Rabia este o boala infectioasa produsa de virusul rabic, care se manifesta clinic prin tulburari nervoase, agresivitate, urmate de paralizie si, in final, deces.
Rabia este pe lista de boli la caini pentru care exista un vaccin in schema de vaccinare obligatorie la caini.
Raia sarcoptica (Scabia) la caini
Raia sarcoptica, cunoscuta si sub denumirea de Scabie, este o boala parazitara, extrem de contagioasa, produsa de parazitismul acarienilor fie la suprafata, fie in profunzimea pielii cainelui.
Acest parazitism produce leziuni deschise ale pielii, cruste, prurit (mancarime) si caderea partiala sau totala a blanei.
Rinita la caini
Rinita reprezinta un termen care defineste prezenta unei infectii sau a unei inflamatii la nivelul nasului cainelui.
Simptomele depind, in genereal, de tipul de infectie prezenta insa, in general simptomele care anunta o Rinitala caine sunt stranutul si prezenta unui mucus de culoare galbena.
Rahitismul la caini
Rahitismul apare atunci cand exista o carenta de vitamina D in organismul cainelui, care determina o absorbtie deficitara a calciului in intestin, un nivel mai scazut al fosforului in sange si o insuficienta depunere a calciului in oase.
Simptomele rafitismului la caini sunt reprezentate de dificultati in deplasare, dureri articulare, intarzieri in crestere si articulatii ingrosate.
Raceala la caini
Da, si cainele poate raci, insa raceala la caini este diferita fata de cea care se manifesta la oameni. De asemenea, aceasta nu este transmisibila la om.
S
Sinuzita la caini
Sinuzita la caine reprezinta inflamatia unor spatii situate intre nivelul maxilar si cel frontal sinusurilor, care poarta numele de sinusuri.
Sinuzita poate fi provocata de o multime de factori precum virusuri bacterii, paraziti, ciuperci microscopice, alergii, polipi, tumori, abcese, chisturi, etc.
Sindrom vestibular geriatric
Sindromul vestibular geriatric reprezinta o boala care afecteaza capacitatea de mentinere a echilibrului la caine, in special la cainii in varsta.
Sindromul Cushing canin
Sindromul Cushing este o afectiune endocrinologica care se manifesta cu precadere la cainii batrani, reprezentand o secretie in exces de cortizol.
Sindromul respirator brahicefalic
In prima faza, simptomele sindromului respirator brahicefalicpot fi trecute usor cu vederea. In timp, insa, acestea pot pune in pericol viata cainelui.
Simptomele cele mai frecvente ale acestui sindrom includ respiratie zgomotoasa, gafait, lesin in unele cazuri si capacitate redusa de efort fizic.
Stresul la caini
Chiar si cainii pot deveni tresati, trasmitand cel mai adesea, aceasta stare, prin intermediul limbajului corporal sau al comportamentului. Iata la ce trebuie sa ii atent pentru a ala daca si cainele tau este stresat, dar si ce poti ace pentru a preintampina sau a elimina stresul la caini.
T
Tusea de canisa
Daca cainele tau tuseste persistent si scoate anumite zgomote specifice de parca s-ar ineca, este probabil ca acesta sa sufere de tusea de canisa.
Cel mai adesea, tusea de canisa este provocata de o bacterie numita Bordetella bronchiseptica si, de cele mai multe ori, nu este o afetiune grava, aceasta fiind una dintre acele boli la caini din care majoritatea cainilor se pot recupera dupa tratament.
Tumori ale ochiului la caini
In general, cainii in varsta pot dezvolta diferite formatiuni la nivelul pleoapelor, reprezentate de diferite tipuri de tumori, benigne sau maligne, formatiuni chistice sau abcese.
Tumori mamare la caini
Aceste tipuri de formatiuni tumorale aecteaza glandele mamare ale femelelor de caine, fiind in stransa legatura cu statusul hormonal al femelei si aflate sub inluenta directa a estrogenului sau a progesteronului, hormonii sexuali specifici femeiesti.
U
Urolitiaza la caini
Uroliaza este o afectiune care se manifesta prin prezenta unor pietre in vezica urinara a cainelui.
Aceste pietre se pot misca in vezica, producand leziuni pe mucoasa acesteia, sau in momentul urinarii se pot angrena pe uretra, unde pot crea traumatisme sau chiar blocaj urinar.