Rasa de caine Akita Inu reprezinta mult mai mult decat catelul extraordinar de loial pe care il cunoastem noi din filme, avand o istorie milenara, cu care numai alte 13 rase de caini din toata lumea se mai pot mandri.
Cuprins:
- Poze cu caini Akita Inu
- Rasa de caine Akita Inu – Caracteristici
- Scurta Istorie a rasei de caine Akita Inu
- Caine Akita Inu. Descriere fizica
- Personalitatea unui catel Akita Inu
- Rasa de caine Akita Inu. Ingrijire
- Hranirea unui caine Akita Inu
- Dresaj Akita Inu
Stiai ca rasa de caini Akita Inu este una dintre primele 14 rase domesticite vreodata?
Si nu o spunem noi, ci testele ADN, care au relevat faptul ca dragalasenia asta pufoasa si incapatanata se trage din legendarii caini de rasa Japonezi Matagi si, alaturi de inca doar 13 rase de caini care inca exista in ziua de azi, detin un set de gene ancestrale care o plaseaza in descendenta directa cu lupii stravechi.
In traditia Japoneza, rasa de caini Akita Inu simbolizeaza sanatatea si prosperitatea, si sunt considerati cei mai loiali companioni si protectori extrem de eficienti ai casei. Chiar si astazi, in traditia Nipona, atunci cand se naste un copil, parintii primesc in dar mici statuete care intruchipeaza cainele Akita Inu, in sen de fericire, sanatate si viata lunga.
Poze cu caini Akita Inu
Rasa de caine Akita Inu – Caracteristici
- Akita Inu. Durata de viata medie: Cati ani traieste Akita Inu? Ei bine, cainii din rasa Akita Inu au o speranta de viata cuprinsa intre 10 si 12 ani.
- Inaltime si greutate: Akita Inu are o inaltime cuprinsa intre 58 cm si 70 cm, si cantareste intre 32 si 59 kg.
- Blana: Poate fi rosie, alba, tigrata, cenusie sau neagra-vargata.
- Temperament: Este Inteligent, energic, loial, incapatanat, curajos si devotat.
- Gestatie si nastere: Femela de Akita Inu poate da nastere la 3, pana la 12 pui.
- Origine: Japonia
Scurta Istorie a rasei de caine Akita Inu
Curiozitati despre Akita Inu. Rasa Akita Inu isi are originile pe insula Honshu din Japonia, iar numele este preluat de la cel al prefecturii Akita, situata in partea nord-vestica a Arhipelagului Nipon, unde s-a stabilit ca au aparut primele exemplare.
Dupa cum am mai spus si la inceputul articolului, Akita Inu japonez are o istorie milenara. Nu se cunoaste cu exactitate perioada cand a aparut rasa japoneza de caini Akita Inu, insa exista dovezi arheologice care sugereaza ca un exemplar al acestei rase, denumit Matagi-Inu, a trait in Japonia acum mai bine de 10.000 de ani!
Testele ADN au relevat faptul ca rasa Akita Inu este printre cele doar 14 rase de caini atat de vechi, incat inca detin gena ancestrala a lupilor stravechi, stramosii comuni ai tuturor cainilor domestici de azi.
Masurand pana la 70 cm inaltime, la o greutate maxima de 60 kg, Akita Inu este o rasa de caine japonez puternica si bine proportionata, cu o musculatura bine reliefata, silueta inalta, piept lat si spate solid, prezentand cel mai mare gabarit dintre rasele Japoneze de tip Spitz.
Fizionomia capului este una lata si masiva, cu botul scurt si maxilare puternice.
Ochii sunt triunghiulari, de dimensiuni destul de reduse (este amuzant, pentru ca seamana intr-o mare masura cu ochii Japonezilor), iar urechile, mici, verticale si rotunjite la varf, sunt orientate catre fata, urmand linia gatului.
Coada este semeata, dispusa de-a lungul spatelui, sau in lateral, formand o bucla.
Stiai ca rasa de caine Akita Inu este un excelent inotator?
Rasa Akita Inu este cunoscuta pentru abilitatea excelenta de a inota. Se pare ca aceasta calitate de bun inotator este rezultatul unui proces de evolutie naturala si adaptare la un mediu care, demult, a fost dominat de peisaje marine, care si-a pus amprenta in principal asupra picioarelor: labele lui Akita Inu sunt membranate, fapt cei confera o eficienta ridicata pentru deplasarea prin apa, in regim de inot.
Personalitatea unui catel Akita Inu
Akita Inu este un caine nobil, inteligent, mandru si nu de putine ori incapatanat. Foarte devotat stapanului, Akita Inu poate afisa rapid un comportament neincrezator – si chiar violent – fata de straini, dar si de alti caini, indeosebi daca sunt de sex masculin.
Este foarte jucaus si protector cu copiii, insa doar in masura in care cei mici nu-l tachineaza, pentru ca, astfel, poate deveni agresiv cu acestia.
In trecut, una dintre denumirile care i s-au atribuit pe insula Honshu era aceea de „vanatorul tacut”, datorita faptului ca, desi era recunoscut ca un caine care nu se prea omora cu latratul, era feroce si dezvolta calitati exceptionale de vanator si nu se dadea in laturi nici macar de la a se angaja in lupta cu un urs.
Nici astazi Akita Inu nu latra excesiv, insa caracterul feroce exista inca in mentalitatea sa, putand sa dezvolte extrem de rapid reactii temperamentale si nu are nevoie decat de un moment pentru a trece de la starea de calm si relaxare, la agresivitate, mai ales atunci cand se afla in prezenta intrusilor sau a altor animale in compania carora nu se simt confortabil.
Foarte energic si incapatanat, Akita Inu isi impune rapid vointa atunci cand este supus unei sarcini pe care nu doreste sa o faca, si este recomandat sa fie supus unor sesiuni ample de plimbari, pentru a-si consuma energia si pentru a evita, astfel, ca acesta sa distruga curtea sau incaperea in care se afla.
Rasa de caine Akita Inu. Ingrijire
Vestea buna in acest sens este aceea ca Akita Inu isi realizeaza singur toaleta personala, exact asa cu fac pisicile. Chiar si asa, cate o sesiune ocazionala de periaj, si sesiuni mai dese si intense in perioada de naparlire, pentru indepartarea firelor moarte de par, in mod sigur nu ii va dauna in niciun fel, din contra!
Cele mai frecvente boli la Akita Inu
Din pacate, cancerul este cea mai frecventa cauza a mortalitatii in randul exemplarelor canine din rasa Akita Inu… De asemenea, aceasta rasa mai este predispusa la afectiuni precum:
- displazia de sold
- probleme oculare
- lupus
- hipotiroidism
O alta afectiune care poate aparea la Akita Inu este dilatatia si torsiunea gastrica, privinuita de talia medie-mare a cainelui si de conformatia specifica, adanca, a pieptului.
Afla mai multe despre toate bolile la caini, de la A la Z.
Caracteristicile blanii unui caine Akita Inu
Paleta de culori a blanii lui Akita Inu este destul de variata, regasind astfel caine din rasa Akita Inu roscat, Akita Inu alb, Akita Inu tigrat, Akita Inu cenusiu, ciocolatiu sau chiar Akita Inu negru-tigrat.
Akita Inu are o blana groasa si densa, formata din doua straturi:
- un strat inferior, moale, foarte dens si gros, ca de plus
- un strat superior, impermeabil, format din fire aspre de blana
In principiu, ingrijirea blanii nu reprezinta o problema majora, deoarece, dupa cum am mai mentionat, Akita Inu isi realizeaza singur igiena personala. Cu toate acestea, i se recomanda periajul ocazional, si foarte des in perioadele de naparlire, pentru ca obisnuieste sa lase in urma lui forte mult par.
De asemenea, i se recomanda si cate o baie la doua-trei luni, sau mai des in cazul in care isi murdareste blana.
Hranirea unui caine Akita Inu
Fiind una dintre rasele de caini de talie mare, Akita Inu are tendinta de a urma un proces rapid de dezvoltare, cu doua varfuri distincte de crestere accelerata, localizate la varstele de 3 – 4 luni si 8 – 9 luni.
Ei bine, pe tot parcursul perioadei de dezvoltare a puiului de Akita Inu, dar mai ales in cele doua perioade mentionate anterior, este vital ca alimentatia cainelui sa contina, printre altele, dar cel mai important:
- Proteine
Cele mai importante elemente de nutritie din dieta cainelui, proteinele reprezinta practic fundatia organismului cainelui, cu rol extrem de important in formarea si cresterea tesuturilor, dezvoltarea armonioasa in special a sistemului osos si a celui muscular, dar si la conturarea si intarirea sistemului imunitar.
Atentie! Excesul de proteine aministrare de la o frageda pot, insa, dauna grav procesului de dezvoltare a musculaturii si a sistemului osos, asadar se recomanda o dieta echilibrata de proteine.
- Calorii (Aportul de energie)
Caloriile reprezinta combustibilul care alimenteaza procesul de dezvoltare. In principal, trebuie sa tinem cont ca necesarul caloric solicitat de un pui de Akita Inu ar trebui sa fie de 2-3 ori (sau de 1.5 – 2 ori, odata cu inaintarea in varsta) mai mare decat necesarul solicitat de un caine Akita Inu adult.
- Calciu
Calciul este o substanta minerala extrem de importanta pentru dezvoltarea si sanatatea cainelui Akita Inu, vitala pentru dezvoltarea armonioas a sistemului muscular, dar mai ales a sistemului osos. Si in acest caz, trebuie avuta mare grija cu cantitatea de calciu administrata indeosebi puilor, pentru ca excesul de calciu poate duce la deformari osoase ireversibile, sau se poate depune in rinichi sau vezica urinara.
Pentru un caine Akita Inu adult, se recomanda in principu o cantitate zilnica de 3, pana la 5 caini de hrana uscata, insa regimul de hranire poate sa difere de la un exemplar la altul, in functie de varsta, metabolism, nivel de energie, etc.
Atentie! Pentru a beneficia de o schema sigura de nutritie pentru Akita Inu, iti recomandam sa iei legatura cu un medic veterinar.
Dresaj Akita Inu
Avand o personalitate puternica, impozanta, de lider de haita, procesul de dresaj pentru un caine din rasa Akita Inu trebuie sa fie realizat de o persoana cu experienta, care sa se impuna in mod ferm, punand accent pe supunere si respectarea comenzilor.
De asemenea, dat fiind faptul ca se plictiseste foarte rapid, cainele trebuie supus unor sesiuni variate de dresaj. Ceea ce nu poate elimina nici cel mai eficient dresaj din lume este ferocitatea canelui din rasa Akita Inu. In cel mai bun caz, o sesiune profesionala de dresaj, facuta ca la carte, ii poate tine sub control iesirile.