schema vaccinare caini

Schema de vaccinare la caini incepe cu varsta de 6 saptamani, indiferent de rasa de caine. Pana atunci, puiutul beneficiaza de imunizarea asigurata de catre anticorpii materni.

Odata cu varsta de 6 saptamani, insa, vaccinurile la caini devin obligatorii, deoarece organismul cateilor isi pierde anticorpii materni si devine, astfel, expus la boli.

Haide sa vedem ce este un vaccin si de ce sunt importante vaccinurile pentru caini.

Ce este un vaccin si de ce
este important?

Vaccinul este un preparat biologic care contine microorganisme omorate sau viu-atenuate, ori fragmente ale acestora.

Singurul scop pentru care se utilizeaza vaccinurile este in scop de imunizare a unui organism, in fata unor virusi.

Celulele fundamentale ale sistemului imunitar sunt anticorpii, care au rolul vital de a localiza si de a distruge virusi si bacterii care ameninta sa imbolnaveasca organismul-gazda.

Anticorpii detin o calitate extraordinara, care, de altfel, permite sustinerea si intarirea acestora in lupta lor impotriva virusilor: au memorie.

Calitatea lor de a tine minte le permite sa devina din ce in ce mai eficienti, cu fiecare viitoare intalnire cu un „intrus”.

In acest fel, vaccinurile au rolul de a supune anticorpii organismului vizat la un contact repetat cu versiuni mai slabe ale acestui „intrus”, pentru ca, atunci cand intrusul va patrunde in organism pe cale naturala, anticorpii sa fie indeajuns de puternici pentru a-l distruge, protejand, astfel, eficient, organismul.

La caini, procesul este acelasi, iar vaccinurile obligatorii au rolul de a intari sistemul imunitar al patrupedului pentru a face fata unor virusi care il pot imbolnavi si chiar omori.

Vacinurile contin tulpini virale, omorate sau viu-atenuate, ori fragmente ale virusilor impotriva carora se doreste imunizarea catelului.

Aceste tulpini de virus introduse prin intermediul vaccinului, fiind non-self, duc la aparitia anticorpilor specifici.

Cate vaccinuri se fac la catei?

In total, catelului trebuie sa i se administreze 5 vaccinuri de imunizare, la perioade de timp bine definite, pe care le vei regasi in cele de urmeaza.

Vaccinurile sunt esentiale pentru sanatatea patrupedului si chiar pentru viata acestuia, avand rolul de a-l imuniza impotriva unor boli care pot fi fatale, si anume:

  • Maladia Carre (cunoscuta, popular, sub numele de jigodie)
  • Hepatita infectioasa
  • Parvoviroza
  • Parainfluenta Canina
  • Leptospiroza
  • Rabie

Asadar, vaccinurile la catei trebuie sa reprezinte o prioritate pentru tine, daca vrei sa te bucuri de un catel sanatos.

Ce mai trebuie sa stii este faptul ca abia dupa 14 zile de la administrarea ultimului vaccin integrat in schema de vaccinare cainele va avea voie sa ia contact cu alti caini. Inainte de acest moment, contactul patrupedului cu alti caini este contraindicat.

La fel de important este faptul ca, inainte de a-i administra primul vaccin integrat in schema de vaccinare, este obligatoriu sa se realizeze o deparazitare interna a catelului, pentru a avea garantia ca acesta este sanatos si pregatit sa isi dezvolte in mod corect anticorpii.

De asemenea, dupa incheierea schemei de vaccinare, catelul va fi din nou supus unui proces de deparazitare, de aceasta data una externa.

Dupa cum am spus si anterior, schema de vaccinare cuprinde 5 tipuri de vaccinuri:

  • monovalente – cu o singura tulpina de virus / imunizare impotriva unui singur tip de virus
  • bivalente – cu doua tulpini de virus / imunizare impotriva a doua tipuri de virusi
  • trivalente – cu trei tulpini de virus / imunizare impotriva a trei tipuri de virusi
  • polivalente/pentavalente – cu mai mult de 3 tulpini de virus / imunizare impotriva a mai mult de trei tipuri de virusi

Prescurtari vaccinuri:

  • D = Distemper (Maladia Carre/Jigodia)
  • H = Hepatita infectioasa
  • P = Parvoviroza
  • Pi = Parainfluenta Canina
  • L = Leptospiroza
  • R = Rabie

Schema de vaccinare.
Lista de vaccinuri obligatorii pentru catei

1. Primul vaccin la catei – 6 saptamani

Primul vaccin la caini se face dupa o luna si jumatate de viata si este vaccinul monovalent P, impotriva Parvovirozei.

2. Al doilea vaccin la catei – 8 saptamani

La varsta de 2 luni, catelului i se administreaza un al doilea vaccin, si anume vaccinul bivalent DP, care imunizeaza puiutul impotriva Parvovirozei si a Jigodiei.

3. Al treilea vaccin la catei – 10 saptamani

La varsta de doua luni si jumatate, catelul trebuie dus din nou la veterinar pentru a i se administra vaccinul trivalent DHP + L, care ii va intari sistemul imunitar impotriva Jigodiei, a Hepatitei Infectioase, a Parvovirozei si a Leptospirozei.

4. Al patrulea vaccin – 12 saptamani

La varsta de 3 luni, catelului i se va administra vaccinul polivalent DHPPi, care ii va oferi imunitate impotriva Jigodiei, Hepatitei Infectioase, Parvovirozei si a Parainfluentei.

5. Ultimul vaccin din schema de vaccinare – 12 saptamani

De asemenea, tot la varsta de 3 luni, catelului i se va administra ultimul vaccin – vaccinul RL, antirabic si impotriva Leptospirozei.

Vaccinarea pentru imunizare trebuie sa se realizeze anual, de aceasta data fiind administrat vaccinul DHPPiL-R, care protejeaza impotriva tuturor bolilor mentionate anterior, dar care include si vaccinul antirabic, obligatoriu de facut in fiecare an.

ATENTIE! Realizarea schemei de vaccinare a cainelui este obligatorie, fiind impusa de Legea nr. 258/2013 si de Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 1/2014.

Cele doua documente legislative puncteaza faptul ca prezenta cainilor pe teritoriul Romaniei este legala numai daca acestia sunt identificati, intregistrati, vaccinati si insotiti de un carnet de sanatate.

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 984/2005, reactualizata Art. 5, lit. J, punctul 3, refuzul de a-ti vaccina cainele constituie contraventie si se sanctioneaza cu:

  • amenda de la 400 de lei la 800 de lei, in cazul persoanelor fizice
  • amenda de la 400 de lei la 1000 de lei, in cazul persoanelor juridice

Pe langa vaccinurile incluse in schema de vaccinare, pe piata mai exista o serie de vaccinuri, precum:

  • Vaccinul C – importiva Coronavirozei
  • Vaccinul M – impotriva Microsporiei
  • Vaccinul KC – impotriva tusei de canisa
  • Vaccinul impotriva Babesiozei