Jigodia-la-caini-Maladia-Carre

Ce este jigodia la caini? Jigodia la caini (cunoscuta si ca Maladia Carré, Jaba a caini, Jigaraie la caine sau Distemper) este o boala extrem de grava cauzata de virusul Canine Distemper (CDV) – inrudit cu virusul care provoaca pojarul la oameni.

Cuprins:

Maladia Carré – asa cum este denumita in termeni medicali Jigodia la caini – este una dintre cele mai temute afectiuni virale in randul cainilor, in principal pentru ca:

  1. se poate transmite extrem de rapid de la un canin la altul
  2. poate fi transmis mai departe de gazda infectata chiar daca aceasta nu prezinta semne clinice clare
  3. prezinta sanse foarte ridicate de deces
  4. afecteaza in special puii de caine cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 luni, dar si cainii adulti
  5. si, poate cel mai ingrijorator dintre toate cele enumerate:

Exista tratament dedicat impotriva Jigodiei?

Cercetatorii din domeniul medical veterinar nu au reusit sa localizeze pana acum o solutie eficienta de tratament care sa actioneze direct pentru inlaturarea definitiva a virusului din organism.

In schimb, in acest moment tratamentul disponibil consta in ameliorarea simptomelor si sustinerea organismului.

Tratament jigodie caini. Acest tratament consta de fapt intr-o schema complexa de proceduri costisitoare, care presupune administrarea de anticorpi specifici virusului Canine Distemper, tratamente cu antibiotice impotriva infectiilor bacteriene survenite indirect, dar si proceduri continue de rehidratare, antidiareice, imunostimulatoare si de protectie a sistemului nervos, dar si alte proceduri specifice, in functie de simptomele catelului.

De pilda, daca micul blanos incepe sa aiba convulsii, pe fondul infectarii cu virusul Jigodiei, i se administreaza calmante, ori, daca animalul devine anorexic sau deshidratat, pe fondul lipsei poftei de mancare, i se vor administra fluide si nutrienti pe cale intravenoasa.

Despre simpromele Jigodiei la caini vom vorbi mai detaliat, insa, imediat in articol.

Jigodie la caini. Tratament naturist?

Din pacate, in lipsa unui tratament medical corespunzator, care sa aiba eficienta maxima in tratarea acestei afectiuni, nu exista nici o alternativa de tratament naturist, poate numai acolo unde interventia poate ameliora temporar manifestarea simptomelor.

Cat traieste un caine cu jigodie?

Exista mai multi factori care determina cat traieste un caine infectat cu Maladia Carre. In principal, acest lucru depinde de rapiditatea cu care se intervine pentru ameliorarea simptomelor, dar si varsta cainelui si starea anterioara de sanatate a acestuia.

In cazul in care nu se intervine deloc pentru administrarea de tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor, Jigodia ii poate fi fatala cainelui in 48, pana la 72 de ore de la declansarea simptomelor.

Ce este extrem de important de punctat pentru inceput este faptul ca, din fericire, exista o modalitate extrem de eficienta prin care se poate evita contactarea acestui virus de catre caine: schema de vaccinare.

Schema de vaccinare previne infectarea cu Jigodie

Da, unul dintre cele 5 vaccinuri care ii sunt administrate catelului in cadrul schemei obligatorii de vaccinare este vaccinul de imunizare impotriva Jigodiei la caini.

Tocmai de aceea, daca te-ai hotarat in sfarsit sa-ti iei un puiut de catel, trebuie in mod obligatoriu sa mergi cu el la veterinar pentru a incepe schema de vaccinare.

Trebuie sa stii ca micul tau blanos este eligibil pentru a i se administra, pe rand, cele 5 vaccinuri incepand cu varsta de 6 – 8 saptamani.

Asadar, daca cel mic nu a ajuns inca la aceasta varsta, trebuie sa iti programezi vizita pentru primul vaccin din schema obligatorie de vaccinare.

Daca, insa, catelul a depasit varsta de 6 – 8 saptamani, iar tu nu l-ai dus inca la vaccinare, trebuie sa stii ca il expui la riscuri foarte mari deoarece, in preajma acestei varste, organismul cateilor isi pierde anticorpii materni si devine expus la o lista lunga de boli specifice cainilor, inclusiv la Jigodie.

Vaccinul pentru imunizarea organismului impotriva Jigodiei canine va fi primul dintre cele 5 vaccinuri programate in schema obligatori de vaccinarem iar pentru ca imunizarea sa fie completa, acest prim vaccin va trebui urmat de o a doua doza de rapel in jurul varstei de 11 – 13 saptamani.

Cum se transmite Jigodia la caini?

Sursele de infectare sunt multiple. De cele mai multe ori, focarul il reprezinta o gazda deja infectata cu Canine Distemper virus, iar principalele cai de transmitere sunt cele cunoscute deja in cazul virozelor, si anume caile aeriene, dar si caile excretoare:

  • intrarea in contact pe cale aeriana cu secretiile respiratorii expirate de un animal deja infectat
  • intrarea un contact direct (lins, mancat, baut, etc.) cu obiecte sau suprafete infestate cu saliva unui alt caine bolnav de
  • Jigodie – recipiente de apa sau de mancare, de pilda
  • intrarea in contact direct cu urina, fecalele sau sange infectat cu virusul Jigodiei.

Jigodia la caini se transmite la om?

Din fericire, nu! Omul nu reprezinta o gazda viabila pentru virusul Canine Distemper, asadar Jigodia la caini nu se poate transmite si la om.

In schimb, Maladia Carré afecteaza in egala masura si alte mamifere carnivore, precum lupii, vulpile sau ratonii.

Virusul care provoaca aceasta boala afecteaza mai multe specii de mamifere, printre care caini, lupi, vulpi, vizoni, ratoni, etc.

Simptomele Jigodiei la caini

Simptome jigodie caini. Instalarea Jigodiei in organismul catelului se face destul de lent, de aceea, in momentul de debut al bolii, semnele clinice pot fi slab evidente.

Dupa cum am mai mentionat, virusul patrunde in organism pe cale aeriana si se reproduce in tractul respirator al cainelui. Tocmai de aceea, primele semne ale bolii sunt tuea, stranutul si secretiile nazale.

Ulterior, virusul migreaza prin sange initial la ganglionii limfatici, pentru ca mai apoi sa migreze in tot corpul cainelui, afectand de asemenea tractul intestinal, tractul urogenital, sistemul nervos si chiar pielea.

Etapele clinice de manifestare a simptomelor Jigodiei la caini

Dupa cum am mentionat anterior, primele semne clinice pot fi confundate cu cele ale unei banale raceli: febra, secretii in jurul nasului si ochi iritati, stranut, tuse, semne care apar undeva la 6 zile dupa instalarea virusului.

Atentie! In toate aceasta perioada incipienta, virusul poate fi transmis si la alti caini!

Dupa aceasta prima saptamana, semnele clinice se inrautatesc, odata ce cainele isi pierde pofta de mancare, iar nivelul lui de energie scade rapid, in contrapondere cu instalarea unui proces accelerat de deshidratare provocat de voma si diaree.

In final, virusul Jigodiei la caini ataca sistemul nervos. La aproximativ doua saptamani de la instalare, cainele va incepe sa aiba simptome specifice alterarii modului de functionare al sistemului nervos, precum:

  • ameteli
  • tremuraturi
  • spasme musculare
  • convulsii
  • probleme de memorie (nu-si mai recunoaste stapanul, de pilda)
  • paralizia membrelor posterioare, pe fond neurologic

Chiar daca, prin minune, cainele supravietuieste infectarii cu virusul Canine Distemper, exista sanse extrem de mari ca acesta sa ramana cu sechele la nivelel neurologic.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca, daca virusul infecteaza un organism deja adult, simptomele Jigodiei pot debuta direct cu semne clinice localizate la nivelul sistemului nervos.

Jigodie la caini. Exista sanse de supravietuire?

Pentru puii de caine cu varsta de pana in 12 saptamani, nevaccinati (atentie!), sansele de supravietuire sunt de doar 20%, in conditiile in care schema de tratament care se poate aplica nu are decat un rol de sustinere a organismului catelului, cea mai dura lupta fiind dusa de catre cel mic.

La adulti, sansele de supravietuire cresc pana la nivelul de 50%, insa si acest procent depinde intr-o foarte mare masura de viteza de reactie a stapanului, de a cere cu rapiditate ajutor veterninar specializat, de eficienta cu care cainele primeste diagnosticul, dar si de cat de intarit este sistemul imunitar al cainelui.

In final, trebuie sa punctam din nou faptul ca, indiferent daca vorbim de pui sau de adulti, indiferent de rasa, Jigodia la caini se previne in procentaj de 100% daca patrupedul este supus schemei de vaccinare obligatorii si i se aministreaza vaccinul pentru imunizare impotriva Maladiei Carré.

Te invitam sa afli mai multe pe pagina noastra despre schema de vaccinare la caini.

Si nu uita, o viata frumoasa este o viata sanatoasa! Sa ne revedem cu bine!