
Rasa Affenpinscher face parte din familia Terrierilor si mai este cunoscut sub denumirea de „cainele-maimuta” (in limba Germana, „affen” se traduce prin „maimuta”, iar „pinscher” se traduce „Terrier”).
Este o rasa de caine rara, asa ca, daca iti doresti un catel din aceasta rasa, gasirea unui exemplar va dura, asa ca te sfatuim sa fii rabdator.
Cuprins:
- Poze cu caini Affenpinscher
- Rasa Affenpinscher – Caracteristici
- Scurta Istorie a rasei Affenpinscher
- Affenpinscher – Descriere fizica
- Personalitatea unui Affenpinscher
- Ingrijirea unui Affenpinscher
Datorita trecutului de pradator al rozatoarelor, cainele din rasa Affenpinscher tinde sa nu dezvolte relatii prea bune cu rozatoarele domestice precum hamsterii, porcusorii de Guineea, chinchilele, etc.
Totusi, acesta poate dezvolta relatii armonioase cu alti caini si chiar cu pisicile, mai ales daca cresc impreuna.
Nu se recomanda integrarea aceastei rase de caine in cadrul familiilor cu copii mici, datorita firii energice si rautacioase.
In schimb, Affenpinscher-ul este extrem de inteligent si loial, si se poate integra excelent in familii cu copii mai mari.
Poze cu caini Affenpinscher
Rasa Affenpinscher – Caracteristici
- Durata de viata: Cainii din rasa Affenpinscher au o speranta de viata cuprinsa intre 12 si 14 ani.
- Inaltime si greutate: Affenpinscher-ul masoara intre 22 si 28 cm si cantareste intre 3 si 6 kg.
- Blana: Rasa de caine Affenpinscher poate avea culoarea neagra, argintie sau roscata.
- Temperament: Este incapatanat, curios, energic, jucaus.
- Gestatie si nastere: Femela din rasa Affenpinscher are o perioada de gestatie de 56, pana la 72 de zile si poate da nastere la 2, maxim 3 pui.
- Origine: Germania
Scurta Istorie a rasei Affenpinscher
De origine Germana, Affenpinscher-ul a fost folosit, in secolele XVII-XVIII, in principal pentru prinderea rozatoarelor din gospodarii, ferme si magazine.
Cu timpul, insa, micul blanos a devenit unul dintre cele mai indragite animale de companie de catre divele vremii.
Munchen a fost principalul oras al dezvoltarii rase Affenpinscher, insa rasa a fost populara si in alte zone din Germania.
Cainele din rasa Affenpinscher este stramosul a doua alte rase care au capatat si ele porecla de „caini-maimute”, si anume Grifonul Belgian si Grifonul de Bruxelles.
Se crede ca, initial, a existat si o versiune de talie mare a acestei rase de catel, in parelel cu cel de talie mica, care, insa, a disparut.
Affenpinscher – Descriere fizica
Affenpinscher-ul are un corp de talie mica, echilibrat, cu o blana densa, aspra si o lungime a firului de par de aproximativ 2.5 cm.
Aspectul lui este unul haios, datorita lungimii neregulate a blanitei si a asemanarii sale cu o maimutica.
Talia mica reprezinta un atu determinant pentru care Affenpinscher-ul este o rasa potrivita pentru apartament, mai ales daca ai vecini pe care nu ii deranjeaza latratul ocazional.
Are nevoie de spatiu pentru a-si consuma energia, iar plimbarile, chiar si cele ocazionale si scurte pot fi de ajuns.
Personalitatea unui Affenpinscher
Cainele din rasa Affenpinscher are o personalitate unica, plina de atitudine, este amuzant, inteligent, energic si, uneori, rautacios.
Fiind devotat si protector, poate intra des in conflicte cu alti caini, de aceea trebuie supravegheat, mai ales in cazul in care aveti de-a face cu caini de talie mai mare.
Se enerveaza usor si poate dura ceva pana cand se va calma, mai ales daca, prin preajma lui, se afla inca ceea ce el a considerat a fi o amenintare.
Ca orice caine, are nevoie de expunere la socializare inca de la o varsta frageda, pentru a deprinde o personalitate prietenoasa si pentru a-si contura abilitati sociale sanatoase.
Ingrijirea unui Affenpinscher
Affenpinscher-ul nu cere prea multe cand vine vorba de ingrijire. Insa, desi aspectul acestui catel este, aparent, neingrijit si ciufulit, o periere periodica a blanitei, putina miscare si o nutritie echilibrata vor mentine patrupedul in cea mai buna forma, atat fizic, cat si estetic.
Blana
Affenpinscher-ul are o blana deasa, cu o textura aspra si o lungime medie a firului de par de aproximativ 2.5 cm, mai scurta pe posterior si pe coada, si mai lunga pe restul corpului.
Cainii din aceasta rasa, desigur, naparlesc, insa nu lasa foarte mult par.
Culoarea blanii variaza de la negru, gri, argintiu, la maro sau roscat.
Desigur, pot din intalnite exemplare din rasa Affenpinscher cu blana in mai multe combinatii de culori, precum negru cu argintiu, roscat cu alb, s.a. In Europa, insa, cel mai intalnit mix de nuante a blanii este negru cu argintiu.
Desi aspectul blanii pare unul neingrijit, aceasta are nevoie de ingrijire periodica, pentru a se evita incurcarea firelor de par si aparitia caltilor.
Hranire
Cantitatea zilnica recomandata de mancare este de 1/4 – 1/2 cani de hrana uscata pe zi, impartita in doua mese.
ATENTIE: aceasta este o recomandare medie si nu reprezinta o dieta specifica tuturor cateilor din rasa Affenpinscher. Cantitatea de hrana depinde de metabolismul catelului, de dimensiuni, de varsta sau de nivelul de energie.
Sanatate
Rasa Affenpinscher este in general sanatoasa, insa, desigur, poate dezvolta probleme de sanatate, precum luxatii, artrita sau afectiuni respiratorii.
Se recomanda controale regulate la veterinar, administrarea de suplimente alimentare si o ingrijire corespunzatoare, pentru a avea garantia unui catel sanatos si plin de viata.
De asemenea, pentru a avea garantia unui catel sanatos, iti recomandam sa nu-l cumperi „la negru” sau de la magazine de animale care nu fac dovada ca cel mic se prezinta intr-o stare de sanatate excelenta.
In schimb, indreapta-ti atentia catre crescatori de incredere care se ingrijesc de caini si ii testeaza periodic, pentru a se asigura ca puiutii nu sunt bolnavi .
De asemenea, asigura-te ca parintii nu au suferit de boli genetice, pe care le-ar fi putut transmite catelusului.
Dresaj
Unul dintre cele mai importante aspecte ale dresajului, in cazul unui Affenpinscher, este socializarea, care presupune expunerea prichindelului la contactul cu alti oameni si animale, inca de la o varsta frageda.
Exercitiile de dresaj ar trebui sa inceapa, de asemenea, devreme si sa includa sarcini variate. Fiind o rasa de caine inteligenta, raspunde cu greu la repetitie, ca forma de dresaj, si este nevoie de o abordare mai ferma.
Sesiunile de dresaj nu trebuie sa dureze mult, spatiul in care se desfasoara actiunea trebuie sa fie eliberat de elemente care pot distrage catelul, iar pentru a mari sansele de reusita in dresaj, catelul trebuie stimulat cu recompense.
Cu toate acestea, daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, iti recomandam sa apelezi la un profesionist.