rase de caini mari - top 10 cei mai mari caini din lume

Exista caini mici, caini de talie medie si, desigur, caini mari. Pe langa acestia, insa, mai exista o categorie de patrupezi care, desi sunt considerati rase de caini mari, totusi parca fac nota discordanta cu ceea ce ne-am putea imagina ca fiind caini de talie mare.

Este vorba despre cainii foarte mari care, daca judecam faptul ca unii dintre ei ajung la aproape un metru inaltime si peste 90 de kilograme, se cam detaseaza de ideea de caine mare cu care ne-am obisnuit noi zilnic in tarcul de caini.

Este putin amuzant, totusi, sa pui un Ciobanesc German langa un Mastiff Englez si sa spui ca ambele rase sunt de talie mare.

Chiar si asa, noi, pana la urma, nu am scris acest articol pentru a comenta cat de corecta este decizia de a include cainii foarte mari in familia cainilor de talie mare.

Ne dorim, in schimb, sa parcurgem impreuna o lista de caini extrem de speciali, extraordinar de frumosi si foarte multi dintre ei rari, pe care, daca i-ai tine in apartament, cu siguranta te-ar trece administratia cu +1 membru la intretinere. 🙂

Asadar, vom vorbi in continuare despre 10 dintre cei mai mari caini din lume.

Top 10 rase caini mari:

  1. Marele Danez (Dog German)
  2. Mastiff Englez
  3. Saint Bernard
  4. Mastiff Napoletan
  5. Ogar Irlandez
  6. Ciobanesc Elvetian (Leonberger)
  7. Newfoundland (Terra Nova)
  8. Ciobanesc de Anatolia (Kangal)
  9. Ciobanesc de Pirinei
  10. Mastiff Francez (Dog de Bordeaux)

Fara alte introduceri, te invitam sa incepem incursiunea noastra in lumea celor mai mari 10 caini din lume, unde vei gasi informatii utile, dar si poze cu caini mari.

Top 10 Rase de caini mari – cei mai mari caini din lume

Pe principiul „Marimea conteaza”, de-a lungul secolelor, aproape fiecare popor si-a dorit sa detina o rasa de caine de talie mare, din diferite motive.

In trecut, cele mai mari rase de caini erau folosite in principal pentru urmatoarele scopuri:

  • Vanatoare – in special acolo unde se urmarea vanarea animalelor de dimensiuni mari
  • Paza si protectie
  • Tractiune
  • Carausie

Astazi, cainii de talie foarte mare nu mai sunt folositi aproape deloc pentru vanatoare, tractiune sau carausie.

Pentru paza si protectie, in schimb, acestia sunt alesi mai mult in mod indirect in zilele noastre, ca un extra-avantaj pe langa principalul scop pentru care oamenii opteaza pentru o rasa de caine de talie mare, si anume pentru companie.

Frumusetea incantatoare a acestor caini de talie mare este motivul principal pentru care multi oameni isi asuma conditiile speciale de crestere si intretinere pe care acestia le solicita si-i prefera in detrimentul unui caine de talie mica sau medie.

Top caini talie mare. Incepem topul celor mai mari caini din lume cu cel care este considerat cel mai mare caine din lume, si anume Marele Danez.

Top 10 Rase de Caini Mari: #1 Marele Danez (Dog German)

Top 10 rase de caini mari - Marele Danez - Dog German

Ajungand la o inaltime de peste 86 cm si la o greutate de peste 90 de kilograme, Marele Danez este considerat ca fiind de departe cea mai mare rasa de caini din lume.

Acum, imagineaza-ti care era faima acestui caine acum cateva mii de ani, cand Dogul German era de o ferocitate tulburatoare, folosit fiind intens pentru a vana mistreti.

Astazi, personalitatea agresiva a acesti caine superb s-a stins, primind, astfel, porecla de „Uriasul Brand” sau „Apollo al cainilor”, denumire preluata dupa numele zeului grec al Soarelui.

Marele Danez a fost recunoscut oficial ca rasa de sine statatoare in urma cu 400 de ani. Cu toate acestea, mentiuni despre acest caine nobil exista inca de acum peste 2.300 de ani, prin desene realizate pe diferite monumente sau in literatura, cu precadere in Grecia, China si Tibet.

Dogul German este o rasa pura, careia trebuie sa-i aloci foarte multe resurse de timp si materiale pentru a-i oferi o dezvoltare sanatoasa.

Drept urmare, daca te gandesti sa-ti cumperi un astfel de caine, arunca mai intai un ochi peste centrele de adoptie, poate ca altcineva s-a grabit sa-si ia un Dog German, iar apoi si-a dat seama ca e prea mult pentru el si l-a plasat intr-un centru.

Mai inainte, insa, de a incepe cautarile, gandeste-te din nou, foarte bine, daca esti cu adevarat in masura sa cresti un caine atat de mare.

Marele Danez creste foarte repede si necesita un program strict de nutritie si exercitii fizice. Iar daca stai la curte si esti de parere ca ai deja conditiile ideale pentru el, trebuie sa stii ca Marele Danez nu este un caine de curte.

Asadar, il poti scoate afara in curte pe timpul zilei, insa trebuie sa dispui si de spatiu necesar la interior pentru acesta.

Top 10 Rase de Caini Mari: #2 Mastiff Englez

Top 10 rase de caini mari - Mastiff Englez

Mastifful Englez este descendentul unei rase de caini extrem de veche, aproape la fel de veche ca civilizatia insasi. Specialistii afirma chiar ca ar avea o linie de descendenta directa cu rasele stravechi de caini Alaunt si Pugnaces Britanniae.

Arheologii au descoperit silueta unui caine de tip Mastiff Englez sculptata pe un vas ceramic din regiunea Mesopotamiei, care dateaza de la mijlocul mileniului al II-lea i.Hr.

Cainele din rasa Mastiff Englez este o adevarata prezenta de remarcat, pe oriunde merge.

Cu o talie colosala si o forta extrem de mare, Mastiff-ul Englez impune foarte mult respect, iar o intalnire fata in fata cu un astfel de caine este imposibil sa nu provoace uimire si chiar teama.

Cu toate acestea, rasa este una docila, demna, rabdatoare si extrem de loiala, fiind un protector formidabil al stapanilor si al oamenilor in preajma carora se simte confortabil.

Tocmai aceasta fire extrem de protectoare a Mastiff-ului Englez in face sa fie precauti cu strainii, de aceea sesiunile de dresaj si socializarea sunt esentiale, inca din faza timpurie de dezvoltare.

Cand vine vorba despre exercitii fizice, Mastiff-ul Englez are cerinte relativ scazute, chiar si cand vine vorba de pui.

Sigur, acestia sunt dispusi sa se joace si sa iasa afara la plimbare, insa nu trebuie sa se exagereze cu exercitiile fizice, pentru ca risti ca acesta sa oboseasca la cateva sute metri de casa si sa se tolaneasca pe jos.

Iar daca se intampla acest lucru, ar fi interesant de vazut cum vei duce inapoi acasa un caine de 100 kg care nu vrea sa se mai ridice de jos. 😀

De asemenea, cainii din aceasta rasa trebuie supravegheati in permanenta pentru a nu sari de la inaltime, pentru ca altfel risca sa se aleaga cu fracturi serioase.

Top 10 Rase de Caini Mari: #3 Saint Bernard

Caini mari - Saint Bernard

Saint Bernard este una dintre cele mai cunoscute si iubite rase de caini mari din lume.

Originar in Alpii Elvetiei, cainele rasa Saint Bernard este faimos fie din diversele filme in care a fost afisat, fie pentru imaginile idilice in care este surprins adesea, in varf de munte, la gat cu un butoias care, conform traditiei, contine bautura spirtoasa Brandy.

Aceasta infatisare idilica, de caine de munte, a rasei Saint Bernard nu este deloc intamplatoare, aceasta fiind considerata una dintre cele mai pricepute rase de caini de salvare.

Daca, initial, Saint Bernard-ul a fost folosit preponderent pentru paza, carausie sau tractiune, ulterior acesta a trecut la sarcini mai serioase, si anume de salvare a calatorilor care se rataceau in zonele montane ale Alpilor Elvetieni.

Forta sa superioara, dar si simtul extraordinar de orientare, au fost principalele calitati care l-au propus pentru aceasta saricina deloc usoara, de altfel.

Chiar si numele acestei rase provine de la trecatoarea Saint Bernard, care face legatura intre orasul Martigny din Cantonul Valais, Elvetia, si orasul Aosta, din nordul Italiei.

Tot in aceasta trecatoare a trait si cel mai celebru reprezentant al acestei rase, caine Barry, devenit faimos in toate lumea pentru recordul sau de salvari de vieti omenesti

Intre anii 1800 si 1812, Barry a salvat nu mai putin de 40 de oameni rataciti prin Aplii Elvetiei.

Chiar si astazi, Barry este considerat erou national in Elvetia.

Cu toate ca are o apetenta ridicata pentru miscare, si nu refuza niciodata o drumetie montana alaturi de stapan, cainele din rasa Saint Bernard se multumeste cu o ratie moderata de exercitii zilnice.

Rasa Saint Bernard este extrem de loiala, protectoare si iubitoare cu familia, insa are nevoie de dresaj de la o varsta precoce, pentru a evita accidentele nedorite priciniute in principal de dimensiunile sale uriase.

#4 Mastiff Napoletan

top 10 rase de caini mari - mastiff napoletan

Iti poti imagina ca un caine de 70 kg si 75 cm inaltime poate reprezenta o provocare pentru oricine.

Daca afli, insa, istoria acestui caine, si descendenta milenara a Mastiff-ului Napoletan, dar si trasaturile unice de personalitate pe care le are, te vei indragosti iremediabil de acesti caini de rasa mare.

Stramosul direct al Mastiff-ului Napoletan purta numele de Molossus si era crescut intens de insusi imparatul Constantin Cel Mare in perioada Romei Antice, acum mai bine de 2300 de ani.

La vremea aceea, cainele din rasa Molossus, stramosul Mastiff-ul Napoletan de astazi, era folosit adesea ca si caine de razboi, iar pe timp de pace era caine de paza si protectie la curtile nobililor vremii.

Mult mai tarziu de la acea vreme, italienii au dorit sa obtina un caine care sa aiba forta de temut a Molossului, dar care sa fie mai prietenos. Drept urmare, acestia au incrucisat Molossul cu Mastiff-ul Tibetan, din ale caror gene a rezultat Mastiff-ul Napoletan de astazi.

De aceea, desi este intimidant datorita staturii impozante si a fortei sale de temut, cainele din rasa Mastiff Napoletan este bland si afectuos si nu va deveni niciodata agresiv fara sa fie provocat.

Cu toate acestea, el trebuie sa fie crescut numai de catre oameni cu experienta, care stiu foarte bine cum sa-i puna in valoare calitatile.

Astazi, Mastiff-ul Napoletan este ales indeosebi drept caine de companie, sau pentru paza si protectie, dezvoltand niveluri ridicate de afectiune si loialitate fata de familie, si mai ales fata de copii.

#5 Ogar Irlandez

top 10 rase de caini mari - ogar irlandez

Desi este la mijlocul clasamentului in topul nostru pentru cei mai mari caini din lume, ogarul irlandez ocupa un loc pe podium pentru unul dintre cei mai inalti caini din lume, cu o inaltime cuprinsa intre 81 cm si 86 cm la maturitate si o greutate de pana la 55 kg.

In ciuda dimensiunilor sale generoase, ogarul irlandez este gratios si atletic, avand o istorie extrem de veche in ceea ce priveste vanatoarea, in vechime jucand un rol vital chiar si in razboaie.

Istoria acestei rase de caine mare este datata oficial in Irlanda de peste 2.000 de ani, insa existenta acestuia in aceasta zona a lumii se pare ca este mult mai veche. In sprijinul acestei afirmatii stau unele dovezi arheologice, care i-ar localiza existanta in Irlanda inca din anul 7.000 i.Hr.

In perioada sa de glorie, ogarul irlandez a fost o piesa importanta in razboaiele vremii, avand rolul de a deturna din alergare, de pe cai sau din care, inamicii.

De asemenea, ogarul irlandez a fost un vanator aprig de lupi, existand voci care supun ca aceasta rasa de caine a contribuit semnificativ la eradicarea lupilor din Irlanda, in jurul anului 1786.

Insa, dupa ce si ultimul lup a disparut, existenta ogarului irlandez a intrat intr-o puternica perioada de declin se pare, adancita pana aproape de eradicare si de Marea Foamete din 1840.

45 de ani mai tarziu, insa, in anul 1885, ogarul irlandez revine in peisaj dupa ce i se stabilesc oficial standardele de rasa de catre un nou club canin fondat de mai multi crescatori de caini.

Astazi, principalul rol al ogarului irlandez este acela de animal de companie, fiind prietenos si bland, insa uneori si agresiv, de aceea este recomandat persoanelor cu experienta.

Datorita dimensiunilor mari si a personalitatii speciale, aceasta rasa nu este recomandata in mod ideal pentru familii cu copii mici, si nici celor care nu au mai avut de-a face cu caini de aceste dimensiuni.

De asemenea, puii din aceasta rasa sunt extrem de energici si trebuie sa fie tinuti sub control din vreme.

Din fericire, insa, ogarul irlandez este extrem de inteligent si raspunde excelent la dresaj, indeosebi daca sesiunile de educatie au loc intr-un mod bland, linistit si prietenos.

#6 Ciobanesc Elvetian (Leonberger)

Top 10 rase de caini mari - Ciobanesc Elvetian - Leonberger

Rasa de caine rara, ciobanescu elvetian a fost creat pentru un scop destul de interesant: acela de a semana cat mai bine cu leul de pe stema orasului elvetian Leonberg.

Leonbergerul a luat nastere ca rasa de sine statatoare pentru prima data in anul 1840, rezultat al incrucisarii a 3 rase de caini: Newfoundland, Saint Bernard si Ciobanescul de Pirinei.

Intre anii 1914 si 1918, insa, pe perioada Primului Razboi Mondial, rasa Leongerb aproape ca a fost eradicata complet, deoarece stapanii nu-si mai puteau permite sa-i hraneasca.

Cu toate acestea, cateva exemplare au supravietuit, insa Al Doilea Razboi Mondial, desfasurat intre anii 1939 si 1945, a repus sub semnul intrebarii continuitatea acestei rase.

Chiar si astazi, dupa mai bine de 75 de ani de la ultima conflagratie mondiala, rasa Leonberg nu a reusit sa ajunga la un numar semnificativ de membri astfel incat sa isi depaseasca conditia de rasa rara.

Rasa de caine mare si extrem de puternica, Lenbergerul exceleaza insa printr-o calitate speciala: datorita blanii sale duble, dar si a degetelor membranate, aceasta rasa de caine mare dezvolta calitati exceptionale de inotator, in mod nativ.

Bland, prietenos si extrem de inteligent, Leonbergerul este un excelent caine de companie, avand nevoie zilnica de miscare.

Raspunde excelent a dresaj, intelegand rapid comenzile, mai ales daca acestea ii sunt aplicate intr-un mod bland, consecvent si echilibrat.

#7 Newfoundland (Terra Nova)

top 10 rase de caini mari - Newfoundland

Numele acestui urias blanos este preluat in totalitate de la numele insulei Terra Nova (Newfoundland), situata pe coasta de est a Canadei.

Istoric, insa, aceasta rasa nu isi are originile pe aceasta insula, in totalitate, ci se pare ca a fost rezultatul unor incrucisari repetate intre o anumita rasa de caine cu aspect de lup si mai multe rase de caini aduse de colonistii europeni.

Chiar si asa, gena rasei Terra Nova este una de veritabili luptatori si supravietuitori. Pana in secolul al XIX-lea, odata ce vechii lupi erau incricisati cu alte rase, colonistii europeni lasau puii de caine in libertate, sa se descurce singuri.

In timp, insa, odata cu definirea acestei noi rase de Terra Nova, si datorita mediului ostil in care au fost lasati generatii la rand sa supravietuiasca, cainii au inceput sa capete o serie de abilitati extrem de utile pentru om.

De aceea, dupa secolul al XIX-lea, zvonurile despre o rasa de caini extraordinari la vanatoare, carat incarcaturi grele si cu excelente abilitati de inotator au ajuns si in Europa.

Din acel moment, cresterea cainilor din rasa Newfoundland a inceput sa se realizeze in mod serios.

Cand este pui, cainele din rasa Terra Nova arata exact ca un ursulet de plus, insa nu pentru mult timp pentru ca dezvoltarea lui este extrem de rapida.

La maturitate, Newfoundland-ul ajunge la o inaltime de 71cm si o greutate de pana la 69kg.

In ciuda dimensiunilor uriase, cainele Terra Nova este docil, are un caracter temperat si instincte excelente de paza, calitati ce il propun drept un companion excelent pentru familiile cu copii.

Unii spun chiar ca ar fi cea mai prietenoasa rasa de caini mari.

#8 Ciobanesc de Anatolia (Kangal)

Ciobanesc Anatolian - Kangal

Ciobanescul de Anatolia este considerata o adevarata emblema in Turcia. Extrem de masiv si impunator, aceasta rasa de caine mare a fost creata intocmai pentru scopul pentru care i s-a dat si numele: acela de paznic al turmelor de oi si capre.

Regasit si sub denumirile de Karabash sau Kangal, ciobanescul Anatolian este o rasa veche, cu origini in Orientul Mijlociu, unde era folosit pentru a proteja teritoriile impotriva unor pradatori agresivi precum ursii sau lupii.

Chiar si infatisarea acestui caine a fost special gandita pentru a-l face un paznic mai eficient, cu trasaturi si culoare a blanii apropiate de trasaturile animalelor pe care trebuie sa le apere, astfel incat sa pradatorii sa-l detecteze cu dificultate in interiorul turmelor.

Istoria acestei rase si-a pus, inevitabil, amprenta nu numai asupra caracteristicilor fizice, si i-a modelat extrem de mult si caracterul.

Astfel, Kangalul afiseaza o serie de calitati excelente precum inteligenta, independenta, atasament si loialitate fata de stapan, insa si incapatanare, ceea ce il transforma intr-o adevarata provocare pentru orice stapan de caini.

De aceea, Ciobanescul de Anatolia are nevoie de un dresaj ferm inca de la varste foarte fragede, realizat de dresori profesionisti.

#9 Ciobanesc de Pirinei

ciobanesc de pirinei

Ciobanescu de Pirinei isi are originile in Siberia si Asia Centrala, fiind descendenta din rasele Kuvasz, Maremma si Saint Bernard.

Pana in secolul al XVII-lea, aceasta rasa de caine mare nu era foarte populara, fiind regasita indeosebi prin zonele montane din spatiul European. Asta pana in aproape de sfarsitul secolului, cand popularitatea sa a explodat.

Incepand cu anul 1675, Ciobanescu de Pirinei devine extrem de rapid popular, si nu oricum, ci drept caine de paza preferat de majoritatea familiilor nobile de la acea vreme.

Ce anume a determinat aceasta schimbare majora? Ei bine, in acel an, Ciobanescu de Pirinei a primit titulatura de „Caine Regal al Frantei” de catre curtea regala condusa la acea vreme de regele Louis al XIV-lea.

Dintotdeauna, Ciobanescul de Pirinei a fost un caine de tinut afara, acolo unde, prin prisma dimensiunilor sale mari, avea destul spatiu in care sa se desfasoare. In plus, despre aceasta rasa se stie de multa vreme ca detesta spatiile strimte sau sa fie legat.

De asemenea, pe lista lucrurilor pe care Ciobanescu de Pirinei nu le agreeaza se afla si temperaturile ridicate, avand probleme serioase cu caldura din cauza stratului stufos de blana.

In general, rasa Ciobanesc de Pirinei este inteligenta, iubitoare, ascultatoare, devotata, prietenoasa, curajoasa, dar si afectuoasa cu copiii, in preajma carora iubeste sa se afle.

In unele cazuri, insa, tinde sa domnine datorita caracterului sau independent si sa devina agresiv cu alti caini de talie mare, insa se simte perfect confortabil in compania patrupezilor de talii mai mici sau a altor animalute.

Cu strainii este rezervat si suspicios, insa nu va deveni niciodata agresiv fara a fi provocat.

#10 Mastiff Francez (Dog de Bordeaux)

dog de bordeaux

Cu toate ca nu se cunoaste cu exactitate originea acestei rase de caine mare, un lucru este sigur: Mastiff-ul Francez s-a dezvoltat 100% in Franta, in regiunea Bordeaux, de unde si numele.

Unii specialisti afirma ca Dogul de Bordeaux ar avea drept stramos rasa Molossus, un caine din care au derivat si alte doua rase de caini mari cunoscute astazi: Mastiff-ul Tibetan si Mastiff-ul Napoletan.

Fiind o rasa de caine indragita de nobilimea franceza a secolului al XVIII-lea, foarte multe dintre exemplarele existente la acea vreme au fost ucise, indeosebi in timpul Revolutiei Francez care a dus la caderea monarhiei in Franta.

Cauza a fost spiritul extrem de protector al acestui caine, care a luptat sa-si protejeze stapanii, cei mai multi nobili, reprezentanti ai monarhiei.

Cu toate acestea, rasa a supravietuit, insa imediat dupa Revolutie invatisarea si dimensiunile sale au suferit schimbari radicale, fapt ce a intarziat declararea unui standard definitiv al acestei rase tocmai pana in anul 1993.

Chiar si astazi, Dogul de Bordeaux este considerata o rasa de caini rara, numai in Statele Unite fiind inregistrate aproximativ 3.000 de exemplare.

Mastiff-ul Francez este un caine extrem de inteligent, vigilent si curajos.

Desi este extrem de impunator datorita dimensiunilor (max. 67 cm inaltime | pana la 65 kg), Dogul Francez este calm si echilibrat, si latra extrem de putin.

Este foarte devotat si atasat de stapan, atat de devotat incat accepta strainii in prajma sa doar cu acordul stapanului. Este dominant cu alti caini, insa fata de copii afiseaza o atitudine protectoare si toleranta.

Odata cu Dogul Francez incheiem si topul nostru al celor mai mari zece rase de caini mari.

Desigur, rase de caini mari mai sunt multe, chiar si noi detinem trei rase de ciobanesti care se pot incadra cu usurinta intr-un top cu toate rasele de caini din lume, fiind, desigur, vorba, despre Ciobanescul Carpatin, Ciobanescu Mioritic si Ciobanescul de Bucovina.

Lasam, insa, rasele noastre de suflet pentru un articol separat, pe care il vom dedica exclusiv lor.

Pana atunci, te invitam sa vezi si care sunt Top 10 rase de caini mici, in articolul nostru despre 30 dintre cele mai mici rase de caini din lume.