rase-de-caini-mici-si-pufosi

Un lucru este clar: toti cainii sunt adorabili! Indiferent de rasa, nu ai cum sa te abtii din a admira trasaturile unui caine frumos cu pedigree, sau moaca adorabila a unui metis. Cu toate acestea, cand spunem „catel adorabil”, spunem inevitabil rase de caini mici.

Un caine de talie mare poate parea uneori fioros, iar asta ii poate stirbi din dragalasenie. Unii oameni se sperie de un caine mare si il evita pur si simplu, fara a baga macar de seama aliura minunata a patrupedului.

Insa, dom’le, cand vine vorba de rase de caini mici, decizia este intotdeauna unanima!

Chiar si atunci cand micul ghemotoc incearca sa para rau si artagos, parca atunci este si mai dragalas! Iar daca avem de a face cu rase de caini mici si pufosi pe deasupra, reteta unei inimi topite este garantata.

De aceea, in acest articol te invit sa incepem impreuna un adevarat maraton al dragalasaniei, in care vei vedea 30 de rase de caini mici, printre care:

Daca te intereseaza cu prioritate o anumita categorie, te rugam sa dai click pe aceasta si vei fi directionat direct catre categoria dorita!

Sa incepem, impreuna, maratonul dragalaseniei!

Rase de caini mici – Top 10 cei mai mici caini din lume (inclusiv caini mici de buzunar)

Toti cei 30 de patrupezi pe care ii vom prezenta in acest articol intra la categoria de caini mici, insa 5 dintre cele 10 rase pe care le vom prezenta in aceasta prima sectiune sunt atat de mici incat incap practic intr-un buzunar!

De aceea, ne-a fost practic imposibil sa intocmim o lista cu cele mai mici rase de caini, fara a pune in fruntea ei rasele de caini mici de buzunar.

Asadar, vom incepe cu:

1. Caini mici de buzunar: Chihuahua

Rase-de-caini-mici-de-buzunar-Chihuahua

Cu aliura care masoara intre 15 cm si maxim 38 cm, si o greutate care rareori atinge 3 kg, Chihuahua este considerat unul dintre cei mai mici caini din lume si, cu siguranta, este cel mai popular din categoria raselor mici de caini.

Pe cat este, insa, de mic, pe atat este de gelos si de artagos!

Cu o fire extrem de energica si instincte protectoare si teritoriale puternice, catelusii din rasa Chihuahua sunt recunoscuti pentru gelozia lor si pentru faptul ca se enerveaza destul de repede, de aceea aceasta rasa de caine nu este recomandata pentru familiile cu copii.

2. Caini mici de buzunar: Russian Toy Terrier

Russian-Toy-Terrier

Recunoscut oficial ca rasa canina de sine statatoare in anul 2006, Toy Terrierul Rusesc este un catel adorabil, docil, loial si plin de sarm, ideal pentru a fi adoptat ca animal de companie in sanul unei familii.

Toy Terrierul Rusesc este foarte usor de intretinut, fiind ideal ca animal de companie de apartament. Se intelege foarte bine cu copiii, fiind ocrotitor si atent.

De asemenea, nu prezinta nicio problema de comportament in relatia cu alte animale de companie si iubeste sa faca plimbari lungi dese pentru a-si consuma energia debordanta.

3. Caini mici de buzunar: Pomeranian

Rase-de-caini-mici-de-buzunar-Pomeranian

Masurand cel mult 30 cm, la o greutate maxima (rareori atinsa) de 3 kg, ai spune ca nu este mare lucru din aceasta rasa de caine, insa te-ai insela!

Pomeranianul dezvolta o personalitate extraordinar de exploziva, debordand practic de sarm si energie pozitiva. In ciuda dimensiunilor, cainele din rasa Pomeranian este extrem de inteligent si foarte usor de dresat, un proces care este si recomandat, de altfel, pentru ca uneori micul ghemotoc de blana tinde sa devina agresiv cu alti caini.

In rest, insa, viata cu un Pomeranian drept animal de companie este extraordinara, neavand cum sa te plictisesti sau sa nu fii binedispus cu un astfel de catel alaturi de tine.

4. Caini mici de buzunar: Griffon de Bruxelles

Rase-de-caini-mici-de-buzunar-Griffon-de-Bruxelles

Griffonul de Bruxelles masoara nu mai mult de 18 – 20 cm si poate avea o greutate de pana la 5 kilograme.

Este inteligent si plin de viata, iar nivelul ridicat de energie pe care il poate afisa uneori se echilibreaza perfect cu extrema opusa a personalitatii sale, aceea de calm si echilibrat.

Totusi, din dorinta de a-si consuma energia, acesta iubeste plimbarile in aer liber si smotocelile cu alti caini, de preferat de talia lor. In schimb, dezvolta de multe ori o reticenta fata de copii, poate si datorita sentimentului de anxietate si sufocare pe care cei mici il pot transmite, in general, cainilor de talie mica.

5. Caini mici de buzunar: Papillon

Rase-de-caini-mici-de-buzunar-papillon

Daca ar fi sa definim rasa Papillon intr-un singur cuvant, acela ar fi „neobosit”! Acesti ghemotoci adorabili de blanita au o energie extraordinara, pe care aleg de cele mai multe ori sa o consume afara, in aer liber, alergand dupa vreo minge sau tachinand celelalte animalute pe care le intalneste.

Cantareste nu mai mult de 4.5 kg, la o aliura ce poate masura maxim 28 cm. Numele acestei rase se trage de la forma de urechilor sale, Papillon fiind practic traducerea in Franceza a cuvantului fluture.

Ei bine, acestea sunt 5 dintrele rasele de caini considerate „de buzunar”, datorita dimensiunilor lor extrem de reduse.

In continuare, te invitam sa completam impreuna top 10 al celor mai mici rase de caini, cu urmatorii candidati:

6. Rase de caini mici: Cainele Chinezesc cu Creasta

rasa caine chinezesc cu creasta

Cand vine vorba despre rase de caini mici, este destul de greu sa se gaseasca o alta rasa care sa intreaga gratia Cainelui Chinezesc cu Creasta.

Istoria acestei rase este extrem de interesanta, fiind adus pentru prima data in Asia de catre negustori, fiind folosit in principal pentru a prinde rozatoare.

De asemenea, acesti caini erau preferati pentru ca, neavand blana pe mare parte din corp, nu atrageau purici.

Un alt lucru interesant despre Cainele Chinezesc cu Creasta este acela ca, datorita caldurii emanate de corp, la un moment dat acestia au inceput sa fie folositi in scopuri terapeutice, pentru a incalzi anumite zone dureroase din corp, asemenea unui recipient cu lichid cald.

Astazi, insa, aceasta rasa este preferata doar pentru infatisarea sa superba, libera fiind sa-si etaleze personalitatea sa activa, vioase, mandra si curioasa.

7. Rase de caini mici: Affenpinscher

caini mici - affenpinscher

Amuzanta, inteligenta, energica si, uneori, rautacioasa, rasa Affenpinscher afiseaza o personalitate unica, adorabila, greu de trecut cu vederea de catre iubitorii de caini mici.

Data fiind atitudinea sa uneori vulcanica, Affenpinscherul are nevoie sa fie expus la socializare inca din primele luni de viata, pentru a se obisnui cu alti caini si oameni, temperandu-si, astfel, pornirile colerice.

Chiar si asa, insa, fiind un caine foarte mandru, se poate implica usor in dispute cu caini, mai ales daca sunt de talie mare, de aceea are nevoie de supraveghere atenta. Mai multe despre Affenpinscher poti citi in articolul dedicat acestei rase de caine.

8. Rase de caini mici: Chin Japonez

rasa chin japonez

Cu o istorie de peste 1000 de ani, despre aceasta rasa se crede ca este originara din China, rezultat din incrucisarea rasei Spaniel Tibetan cu rasa Pechinez.

Totusi, japonezii sunt cei care se pare ca au adus aceasta rasa la infatisarea actuala, ca urmare a unui proces riguros de selectie. La un moment dat, au ajuns sa obtina exemplare atat de mici incat erau purtate pe maneca kimonoului.

Chinul Japonez este absolut adorabil, cu o inteligenta sclipitoare si o memorie extraordinar de buna, vioi, vesel si intotdeauna dornic de atentie.

De la rasele de caini mici Chinul Japonez pastreaza calitatea de a fi incapatanat. In rest este cainele ideal pentru familii cu copii, fiind extrem de efectuos si devotat stapanului, dar si prieten cu copiii. In relatia cu alti caini, Chinul japonez este totalmente neconflictual.

9. Rase de caini mici: Shih Tzu

rasa shih tzu

Originar din China si Tibet, rasa Shih Tzu este exemplul viu perfect al expresiei „esentele tari se tin in sticlute mici”.

Desi masoara nu mai mult de 28 cm, aceste ghemuri de blanita mici si adorabile sunt recunoscute pentru personalitatea lor energica si jucausa, facandu-ti ziua mai frumoasa intotdeauna, indiferent de situatie.

Rasa Shih Tzu prezinta, de cele mai multe ori, un temperament calm si prietenos. Uneori, insa, poate afisa excese de independenta, ceea ce poate da impresia ca nu este chiar cea mai ascultatoare si obedienta rasa de caine.

Cu toate acestea, parca totusi, ajungi sa iubesti mai mult un catel mai zvapaiat, nu?

10. Rase de caini mici: Yorkshire Terrier

rasa yorkshire terrier

Dodoloata asta mica de catel poate ajunge sa cantareasca maxim 3.2 kg, iar aliura corpului nu depaseste niciodata intervalul de 11 – 23 cm.

Asa cum numele poate sugera, Terrierul de Yorkshire este o rasa cu origini Britanice prin excelenta. La inceputurile istoriei sale, acest catel a fost folosit in scopuri ceva mai practice, acelea de a vana rozatoare din asezarile muncitoresti din ducatul York.

Mai tarziu, odata cu adoptarea sa de catre regalitatea din epoca Victoriana, Terrierul de Yorkshire a devenit catelul preferat al vremii.

In 1995, „Big Boss”, un catel din rasa Yorkshire Terrier, a primit titlul de cel mai mic catel din lume. Acesta masura numai 12.9 cm lungime si 11.9 cm inaltime, avand varsta de 6 ani.

Acestea sunt doar zece dintre cele mai mici rase de caini din lume, o selectie de patrupezi absolut adorabili, care stiu sa-si faca simtita prezenta si sa atraga toate privirele oriunde s-ar afla.

De asemenea, acestea sunt doar primele 10 dintre cele 30 de rase de caini mici pe care ti le propunem in acest articol.

Calatoria noastra pe taramul dragalaseniei canine continua, cu alte zece exemplare de patrupezi care emana frumusete prin fiecare fir de blanita pufoasa pe care il poarta!

Vorbim, asadar, despre:

10 rase de caini mici si pufosi

Ei bine, odata cu urmatoarele 10 rase de caini pe care le vom prezenta, nivelul de dragalasenie va depasi orice imaginatie!

Toti cainii din lista urmatoare poseda calitati care au puterea de a topi orice inima, si, culmea, nu trebuie sa faca nimic pentru asta, ci doar sa-si afiseze blanita pufoasa.

Fara a mai pierde timpul, incepem cu primul exemplar de patruped din aceasta categorie si vorbim despre:

1. Caini mici si pufosi: Bichon Bolognese

caini mici - bichon bolognez

Bichonul Italian, asa cum mai este denumit rasa de Bichion Bolognese, este una dintre cele mai vechi rase de acest tip, istoria consemnand prezenta acestuia pentru prima data in Italia, in secolul al XV-lea.

Istoria acestui caine este, insa, mai veche, deoarece in acea perioada a fost doar adus de navigatori in Tara in forma de Cizma.

Cu toate acestea, popularitatea acestui caine a fost atat de mare, incat a fost adoptat ca rasa nativa de catre italieni, bucurandu-se de o dezvoltare rapida indeosebi in regiunea Italiana Bologna, de unde si numele rasei.

Frumusetea acestui catel a facut, insa, ca faima lui sa ajunga pana la Curtea Regala Italiana, si mai departe decat atat! Caterina de Medici, Ecaterina I sau Maria Tereze au avut drept companioni patrupezi aceasta rasa superba.

2. Caini mici si pufosi: Bichon Maltez

rasa bichon maltese

Bichonul Maltez este considerata una dintre cele mai vechi rase de caini, cu o istorie de peste 2.800 de ani, dovedita de descoperiri facute in pictura, literatura si chiar ceramica.

Din cauza numelui, ai putea crede ca originile sale sunt in insula Malta, insa termenul de „Maltese” inseamna de fapt „port” sau „refugiu” in vocabularul semitic, cu trimitere la locurile in care se gaseau cel mai adesea stramosii acestei rase.

Astazi, Bichonul Malteze reprezinta compania patrupeda perfecta pentru familiile cu copii, cu care care se intelege foarte bine. De asemenea, dezvolta o personalitate blanda si prietenoasa, dar si un nivel foarte ridicat de devotament, fiind pregatit oricand pentru un maraton de cateva ore de rasfat, pe genunchii stapanului.

3. Caini mici si pufosi: Bichon Frisé

rasa bichon frise - bichon de tenerife

Aceasta rasa de catel mic si pufos si-a castigat faima odata cu adoptarea sa de catre fetele regale ale secolului al XVI-lea, regele Frantei, Francisc I, dar si regele Angliei, Henry al III-lea, fiind extrem de incantati de micii ghmotoci de blanita.

In fapt, regele Henric al III-lea ii iubea atat de mult incat ii purta cu el pe oriunde mergea, intr-un mod extrem de original: ii purta intr-un cos special, atarnat la gatul acestuia.

Astazi, Bichonul Frisé este extrem de iubit de familiile cu copii, datorita personalitatii lor extrem de blande, jucause, dragalase si afectuase.

Atunci cand vorbim despre aceasta rasa, este important sa mentionam doua aspecte:

  • ii displace teribil sa fie lasat singur
  • nu naparleste la fel cum o fac alte rase de caini, ceea ce il recomanda ca animal perfect de companie pentru persoanele care sufera de alergii la parul de caine.

4. Caini mici si pufosi: Bichon Havanez

rase de bichon havanez

Bichonul Havanez a fost dintotdeauna un catel rasfatat. Timp de multe secole, aceasta rasa a fost preferata de catre familiile instarite ale vremii, fiind privilegiat cu un stil de viata superior, din care nu i-a lipsit nimic.

Numele de „Havanez” provine exact de la capitala cu acelasi nume a statului Cuba: Havana, unde micul blanos este ocrotit la nivel inalt, fiind considerat rasa de caine de rang national.

Si nu este de mirare ca acest catel adorabil a topit inimile tuturor, din moment ce, pe langa aliura sa dragalasa, acesta poseda o personalitate extraordinara, fiind extrem de activ, inteligent si afectuos.

Bichonul Havanez prezinta doua avantaje fata de alte exemplare de caini din familia sa, si anume acela ca nu miroase si, asemenea Bichonului Frisé, nu lasa par.

5. Caini mici si pufosi: Pudel Toy

rasa Pudel Toy

Pe langa aliura adorabila pe care o au, cainii din rasa Poodle Toy afiseaza o personalitate remarcabila. Sunt plini de viata, jucausi, energici si iubitori, dar si sensibili.

Patrupezii din aceasta rasa superba sunt un excelent animal de companie. Acestia se ataseaza extrem de rapid nu numai de stapani, dar si de intreaga familie, fiind extrem de bland si de deschis cu oamenii.

Cu toate acestea, ca orice alt patruped, cainele din rasa Pudel Toy isi poate arata si el limitele rabdarii, indeosebi atunci cand este tachinat de catre copii, insa chiar si atunci reactia lor va fi una retinuta, revenind rapid la starea de calm.

La fel ca si in cazul celor doua rase de Bichon de mai sus, nici Pudelul Tot nu lasa par, ceea ce il recomanda (desi pot exista si exceptii) pentru oamenii care sufera de alergii la par de animale.

6. Caini mici si pufosi: Pudel in miniatura

rasa poodle in miniatura

Greutatea sa de 4-6 kg il incadreaza perfect la rasele mici de caini, insa constitutia zvelta si atletica a corpului, care poate atinge si 38 cm inaltime, plaseaza Pudelul in miniatura la limita dintre rasele mici si rasele de talie medie.

Dar acest aspect conteaza mai putin, in comparatie cu dragalasenia pe care o transmite, iar Pudelul Toy chiar stie cum sa se faca remarcat!

Inteligent si sociabil, catelul din rasa Pudel Toy stie cum sa faca pe plac stapanului, fiind intotdeauna ascultator si pregatit sa invete ceva nou.

Pentru a sustine acest efort, acest caine dispune de rezerve serioase de energie, pe care de multe ori va trebui sa i le consumi prin plimbari lungi in natura, diverse jocuri si chiar inot! De aceea, Pudelul Toy este recomandat in general persoanelor active, care ii pot oferi aceste conditii cu regularitate.

7. Caini mici si pufosi: Westie Terrier

rasa westie terrier

Ca oricare alt reprezentant al familiei de Terrieri, rasa West Highland Terrier are o istorie foarte interesanta.

Astazi, principalele lui activitati tin de papa, somnic, prezentari de dresaj si explozitii. In trecut, insa, aceasta rasa adorabila a fost implicata activ in actiuni de vanatoare de rozatoare, vulpi si chiar vidre!

Totusi, chiar daca nu mai este folosit in aceste scopuri, nivelul sau debordant de energie s-a pastrat. Astfel, acesta are nevoie zilnica, cel putin o ora pe zi, de exercitii care sa-i consume energia. Se recomanda plimbari lungi prin parc sau diverse jocuri antrenante, precum jocurile cu mingea.

Catelul din rasa Westie Terrier este loial familiei. Uneori, insa, poate afisa un caracter increzator, obraznic, viclean si incapatanat.

Dar, pe cat este de pufos si adorabil, suntem siguri ca i se poate ierta orice!

8. Caini mici si pufosi: Corgi Pembroke

rasa corgi pembroke

Corgi Pembroke este faimos pentru afinitatea pe care Regina Elisabeth a Marii britanii o afiseaza fata de aceasta rasa.

Cu toate acestea, nu credem ca trebuie sa te placa in mod necesar o regina pentru a deveni popular.

Este de ajuns doar arunci o privire la moaca adorabila a catelului din rasa Corgi, sau la modul in care catelul isi afiseaza corpul sau zvelt, alungit, care se termina intr-un posterior generos, si te vei indragosti pe loc de el!

Corgi Pembroke dezvolta o personalitate foarte frumoasa, fiind energic, curajos si intelgient desi, uneori, poate fi incapatanat. Dezvolta, insa, un atasament pregnant fata de stapan si accepta copiii in masura in care nu este tachinat.

Fata de alti caini, insa, desi il vezi asa, fluffy si adorabil, Corgi Pembroke manifesta tendinte de dominare.

9. Caini mici si pufosi: Corgi Cardigan

rasa corgi cardigan

Desi impart aceeasi familie canina, Corgi Cardigan prezinta anumite particularitati care il distinge de rasa Corgi Pembroke. Culoare blanii este principalul indiciu, insa silueta superioara ca marime si structura osoasa fac diferenta.

Cu toate acestea, cainele din rasa Corgi Cardigan se aseamana foare mult la personalitate cu ruda sa apropiata, fiind la fel de energic, la fel de mare iubitor de viata in aer liber. De asemenea, este foarte loial familiei si ascultator, si poate fi retincent cu copiii daca este tachinat.

10. Caini mici si pufosi: Spaniel Tibetan

rasa spaniel tibetan

Spanielul Tibetan are o istorie fascinanta. Este o veche rasa de caine cu origini in Tibet, rezultata din incrucisarea pechinezului cu rasa Lhasa Apso.

Energic, mandru si mereu vigilent, Spanielul Tibetan a servit ca animal drept companion si caine de paza in manastirile budiste. In Europa a ajuns la finalul secolului al XIX-lea.

Cainele din rasa Spaniel Tibetan este prietenos si afectuos cu familia, vrand in permanenta sa faca pe plac stapanului. Iubeste copiii si se intelege si cu alte rase de caini, daca a fost de mic socializat cu acestia.

Cu Spanielul Tibetan incheiem aceasta lista superba de 10 rase de caini mici si pufosi. Desigur, mai sunt si multe alte rase care pot accede cu usurinta in acest top, insa te lasam pe tine sa le descoperi.

Daca doresti, poti consulta lista noastra cu peste 150 de rase de caini, de unde iti poti alege patrupedul preferat!

Noi mergem mai departe, asa cum ti-am promis, si vorbim despre 5 dintre rasele de caini mici cele mai potrivite pentru viata la apartament.

Haide sa vedem care sunt acestea!

Top 5 rase de caini mici de apartament

Viata la apartament alaturi de un caine poate fi minunata, insa iti poate da si batai de cap.

De pilda, personalitatea unor rase de caini iti poate crea probleme atat tie, in cadrul locuintei, dar te poate pune si in situatii delicate cu vecinii.

De asemenea, talia cainelui sau cantitatea de par pe care o lasa pot fi, si ele, impedimente, asta daca nu te lauzi cu un apartament generos ca spatiu si ai o apatenta ridicata pentru curatenie zilnica.

De aceea, tinand cont de aceste criterii, in continuare iti vom prezenta 5 rase de caini mici pe care noi le consideram ideale pentru viata la apartament.

Mai mult, acestea se numara printre rasele cele mai des alese drept animale de companie pentru o locuinta la bloc, drept urmare se pare ca se adapteaza de minune la acest mediu.

Asadar, fara a mai pierde vremea, haide sa vedem, impreuna, care sunt cele 5 rase de caini mici de apartament din topul nostru.

1. Rase de caini mici de apartament: Bulldog Francez

caini mici de apartament - rasa bulldog francez

Sansele sa treci pe langa un tarc de caini fara a vedea inauntru cel putin un Bulldog Francez sunt destul de mici, atat de populara si de iubita este aceasta rasa de talie mica.

Foarte multi oameni aleg Bulldogul Francez drept animal de companie pentru moaca sa adorabila si pentru personalitatea sa svioaie si jucausa. Uneori, insa, aceasta rasa de caine se poate dovedi uneori o provocare, deoarece are nevoie de anumite conditii pentru a se simti confortabil si in siguranta.

Bulldogii Francezi se expun usor la boli, iar daca regimul alimentar nu este controlat suficient, micul blanos poate deveni rapid supraponderal. Mai mult, nivelul de energie a acestui catel adorabil este destul de limitat, ceea ce reprezinta un motiv in plus sa acorzi o atentie sporita nutritiei.

2. Rase de caini mici de apartament: Pug / Mops

caini de apartament - rasa pug mops

Nu credem ca exista un singur top al dragalaseniei canine in lumea asta in care sa nu fie inclus si Pug-ul! Cu o personalitate absoolut adorabila, completata de un aspect fizic imposibil de trecut cu vederea, cainii din rasa Mops pot topi inima oricui, intr-o clipa.

Lasand la o parte faptul ca sunt faimosi pentru sforaitul lor zgomotos, Mopsii ajung sa fie iubiti rapid si la nebunie de stapani, oferind, insa, si ei, la schimb, loialitate, afectiune si atasament, dovedindu-se a fi un partener patruped cu o prezenta extremd e placuta.

In schimb, cainii din rasa Pug nu sunt cunoscuti drept cei mai buni caini de paza. Daca, in prezenta strainilor, este un pic sceptic si latra, in scurt timp acesta se obisnuieste cu acestia.

Prin natura lor, Mopsii sunt o rasa sedentara, fara prea mari cerinte in ceea ce priveste efortul fizic, si nu suporta caldura excesiva, de aceea reprezinta o rasa de caine mic ideala pentru apartament.

3. Rase de caini mici de apartament: Boston Terrier

caini mici de apartament - rasa boston terrier

Desi poate fi destul de usor confundat cu Bulldogul Francez, cainele din rasa Boston Terrier are propriile particularitati fizice care il diferentiaza in mod clar.

Boston Terrierul este un caine vesel si energic, avand nevoie de aproximativ o ora de exercitii in fiecare zi pentru a-si consuma pe indelete energia.

De cele mai multe ori, insa, pentru a-si consuma energia prefera sa se tina scai de stapan pe oriunde merge acesta, in detrimentul unei plimbari lungi prin parc.

In general se simt foarte bine in compania oamenilor si iubesc copiii, insa, daca sunt tachinati, pot deveni destul de temperamentali.

4. Rase de caini mici de apartament: Pinscher in miniatura

caini mici de apartament - rasa pinscher in miniatura

Pinscherul in miniatura, sau Mini-Dobermann-ul, asa cum le mai place prietenilor lui sa-l tachineze uneori, detine titlul de „Regele Jucariilor”, sau „Regele cainilor de talie mica”, datorita aliurii sale impecabile.

Plini de viata, jucausi si extrem de inteligenti, Pinscherii in miniatura dezvolta un nivel ridicat de loialitate si atasament fata de stapani, insa prea mult rasfat ii poate transforma mici tirani, devenind extrem de incapatanati si greu de stapanit.

Una dintre cele mai des intalnite probleme cu aceasta rasa de caine mic este necesitatea de a-l invata rapid, de la o varsta frageda, sa isi faca nevoile afara. In cazul in care incercarile tale de a-l dresa in acest sens esueaza, sansele de a-l mai convinge ulterior sa isi faca nevoile afara scad extrem de mult.

5. Rase de caini mici de apartament: Pechinez

rase de caini mici de apartament - rasa pechinez

Desi astazi aceasta rasa a devenit extrem de comuna, iar unii oameni nici nu o mai considera o rasa pura de caine, Pechinezul are o istorie fabuloasa care dateaza de peste 4000 de ani.

Pechinezul este, de altfel, unul dintre cele mai vechi rase din istorie, dar si una dintre cele mai adulate vreodata!

Numele acestei rase vine de la „Pekin”, numele original al capitalei Chinei de astazi, Beijing, iar popularitatea si importanta acestei rase pentru poporul Chinez a fost consemnata timp de milenii intregi de pictori si sculptori.

Atat de adulati erau Pechinezii in China antica, incat nimeni in afara de locuitorii palatului imparatesc nu avea voie sa detina un exemplar din aceasta rasa, iar furtul sau vanzarea unui Pechinez era pedepsita cu moartea.

Astazi, Pechinezul este extrem de raspandit mai ales in familiile care vor un catel adorabil si nu tanjesc dupa vreo rasa dichisita, desi, culmea, extrem de putine rase de caini se mai pot lauda cu o istorie atat de speciala.

Cu aceasta superba rasa, incheiem topul celor 5 rase de caini mici de apartement pe care ne-am propus sa ti le prezentam.

Fiecare dintre aceste rase dezvolta caractere unice, adorabile, de care vei ajunge, fara doar si poate, sa te indragostesti.

Te invitam, insa, sa trecem mai departe la ultimul top despre care ti-am promis ca vom vorbi in cadrul acestui articol, si anume:

Top 5 rase de caini mici de curte

Ei bine, desi vorbim despre rase de caini mici recomandate pentru curte, te-ai putea gandi ca oricum nu ocupa mult spatiu si se pot acomoda lejer si la apartament.

Nimic mai corect! Pe fiecare dintre cele 5 rase de caini mici despre care vom vorbi in continuare le poti tine si in apartament.

Acum, asta daca te simti in masura sa faci fata nivelului mare energie pe care acesti caini il au, iar daca nu, macar sa pui la adapost tot ce poate fi ros sau spart prin casa, asta daca vrei sa mai speri sa ramana nevatamate.

Acesta este, in fond, principalul motiv pentru care am alcatuit intocmai urmatoarea lista cu top 5 rase de caini mici de curte. Unii dintre urmatorii caini sunt foarte buni pentru paza, altii au mania de a latra foarte mult, insa cu totii au un lucru in comun: fiecare dintre acesti blanosi are nevoie de conditii potrivite pentru a-si consuma energia uriasa.

Haide sa incepem!

1. Rase de caini mici de curte: Fox Terrier

rase de caini mici de curte - fox terrier

Cainele din rasa Fox Terrier este o bomboana de catel! Plin de viata, jucaus si afectuos, acesta se va acomoda cat ai zice „Fox!”, devenind cu timpul un companion loial intregii familii.

Fox Terrierul este, insa, extrem de energic, avand foarte multa energie pe care va cauta in permanenta sa si-o consume! De aceea, acesta va cauta intotdeauna ceva de joaca si sau isi gasi el cumva un spatiu pentru a alerga.

Devotat si protector, Fox Terrierul este un caine de paza foarte eficient. Cu auzul sau excelent, dar si destul de circumspect cu strainii, acesta isi va folosi principala sursa de alarma – latratul – pentru a-si alerta familia de potentiali intrusi.

Mai mult, cainele din rasa Fox Terrier este un foarte iscusit vanator de rozatoare, asadar se va asigura ca niciun soarece nu va indrazni macar sa-ti traverseze curtea.

2. Rase de caini mici de curte: Schnauzer in miniatura

rase de caini mici de curte - schnauzer in miniatura

Asemenea Fox Terrierului, si Schnauzerul in miniatura dezvolta un set de veleitati remarcabile cand vine vorba de paza.

Din pricina nivelului ridicat de energie, acest catel pare ca este tot timpul in alerta – si de cele mai multe ori chiar este – sunand alarma de fiecare data cand va crede el de cuviinta ca lucrurile nu sunt in ordine.

Spre deosebire de Fox Terrier, insa, Schnauzerul pitic are un latrat cu o mai mare rezonanta, mai degraba potrivit pentru un dulau de talie mare, care insa reprezinta un avantaj major la curte.

La apartament, insa, nu prea vrei sa-ti inceapa sa latre la vecinul de palier care a venit la 2 dimineata acasa, pentru ca va trezi tot blocul.

Mai mult, daca nu va dispune de spatiul necesar pentru a-si consuma energia, inevitabil va incepe sa produca pagube prin casa. Asadar, tot mai bine este la curte, unde se poate zbengui cat vrea el, cat e ziua de lunga.

In rest, Schnauzerul in miniatura este un catel adorabil, fericit, energic, loial si plin de afectiune, care te va intampina in culmea fericirii cand vei ajunge acasa.

3. Rase de caini mici de curte: Scottish Terrier

caini mici de curte - scottish terrier

Cand vine vorba despre consumat energia, Terrierul Scotian este practic un titirez! Extrem de energic, cainele din rasa Scottish Terrier are nevoie de sa fie implicat intr-o multime de exercitii care sa-l stoarca bine de energie, evitand, astfel, sa se plictiseasca.

Iar daca a apucat sa se plictiseasca, ai face bine sa te asiguri ca cineva il supravegheaza, pentru ca, de cele mai multe ori, modurile in care alege sa-si consume energia sunt distructive.

Desi il recomandam pentru curte, trebuie sa stii ca nu este o idee buna sa-l lasi singur nici macar aici, pentru ca, de plictiseala, incepe sa sape si nu se va opri pana nu-ti va face peluza franjuri.

In ceea ce priveste calitatile sale de caine de paza, Scottish Terrierul exceleaza, imbinand blandetea, loialitatea si simtul protector fata de familie cu spiritul neinfricat, gata sa se ia la harta cu oricine, fie ca este un om strain, sau un alt caine, fie el si de talie mare.

Si, la fel ca si Schnauzerul in miniatura, Terrierul Scotian a fost inzestrat de natura cu un latrat patrunzator, baritonal, specific mai degraba raselor de talie mare, pe care nu va ezita sa-l foloseaca de fiecare data cand i se va parea ca un potential pericol se perinda prin zona.

4. Rase de caini mici de curte: Cairn Terrier

rase de caini mici de curte - cairn terrier

Cairn Terrierul dezvolta o personalitate foarte asemanatoare cu ruda sa Scotiana prezentata anterior, impartind cu acesta atat nivelul ridicat de energie, modalitatile uneori distructive de a si-o consuma, dar si calitatile de caine de paza.

Dragostea fata de joaca si alte activitati fizice intense este, in fond, o marca a tuturor cainilor, cu precadere a celor care au foarte multa energie, iar cainele din rasa Cairn Terrier nu reprezinta nicidecum o exceptie.

Insa, la fel ca in cazul Terrierului Scotian, nici cainele din rasa Cairn Terrier nu va mai lasa mare lucru din gazonul tau proaspat tuns daca apuca sa se plictiseasca, pentru ca, ai ghicit, ii place la nebunie sa sape gropi.

Spre deosebire de Scottish Terrier, insa, Cairn Terrierul dezvolta simturi chiar mai ascutite cand vine vorba de paza, fiind foarte usor de alertat, momente in care, desigur, va raspunde numaidecat cu latraturi.

Lasand la o parte elementele de personalitate distincte dezvoltate pe fondul energiei sale debordante, cainele din rasa Cairn Terrier este extrem de loial familiei, jucaus si asertiv.

5. Rase de caini mici de curte: Jack Russell Terrier

rase de caini mici de curte - jack russel terrier

Am ajuns, in fine, si la catelul cu numarul 5 din lista noastra, si am zis sa pastram pentru final ce e mai bun.

Ei bine, oricat de energici, de buni catei de paza, sau oricat de priceputi ar fi la vanat ceilalti patru blanosi din lista, niciunul dintre acestia nu se ridica la nivelul unui Jack Russel Terrier.

Energia emanata de acest catel este impresionanta! Joaca-te cu el cat este ziua de lunga, iar la finalul zilei, cand tu si toti membrii familiei veti fi absolut extenuati, micul Jack tot ca un titirez s-ar invarti pe langa voi.

Iar daca nu i se acorda atentie, sa te tii, nene! Daca apuca sa se plictiseasca, in mod sigur nu se va aseza la umbra pentru a-si curata blanita; va latra, va sapa gropi, va roade tot ce ii pica in labute si – de tinut cont pentru a preintampina – va topai obsesiv incercand sa evadeze din curte.

Ca si ceilalti caini, si Jack Russelul este foarte priceput cand vine vorba de paza, atat de priceput incat nu stie sa se opreasca din asta! Fiind extrem de protector cu familia, acesta va latra practic incontinuu pentru a alerta pe toata lumea ca un strain este pe aproape.

Jack Russelul Terrier este, de asemenea, un foarte bun vanator! Iar daca poate te vei bucura ca tine rozatoarele departe de curtea ta, trebuie sa stii ca acest mic ghem de energie pura poate ochi de multe ori chiar si pisici sau alte animalute de companie.

Exista insa si lucruri pe care cainele din rasa Jack Russel Terrier le are in comun cu celelalte rase de caini mici de curte prezentate, si anume increderea debordanta, pofta de viata, iubirea si loialitatea fata de familie.

Cu dragul de Jack Russel incheiem si aventura noastra prin lumea adorabila a raselor de caini mici si pufosi!

Daca ai ajuns sa citesti pana la final, speram ca a fost o lectura placuta si ca ai invatat lucruri noi despre fratii mai mici ai marii familii canine.

Iti multumim ca citesti articolele noastre si te invitam sa ne mai vizitezi, pentru caiti promitem ca pe idog.ro vei gasi intotdeauna lucruri frumoase si interesante.

Toate cele bune!